‘Wat doe je op een onverwacht vrij moment?’ … autisme en vrijetijdsbesteding

Foto van Giorgio Trovato op Unsplash

 

Met onverwachte momenten omgaan, het went voor de een al meer dan voor een ander. Het is lekker eenvoudig zijn om te beweren dat alle momenten die onverwacht zijn voor mij een probleem of zelfs een obstakel vormen. Integendeel, als iets onverwachts wegvalt waar ik al een hele tijd tegenop zie, maakt me dat in zekere zin gelukkig. Niet volledig weliswaar, want er blijft, bij mij in elk geval, een lastig restgevoel achter. Soms wou ik dat iets waar ik al een hele tijd mee bezig was toch doorging. Als ik er heel erg mee bezig was, dan zal ik eerder triest en boos zijn, omdat ik daar veel energie in had gestopt en het uiteindelijk verloren lijkt. 

Katia, moeder van twee ‘wondertjes’, waarvan eentje met een autistisch brein, vraagt me via mijn blogmail hoe ik omga als er plots iets wegvalt en wanneer ik een ‘vrije dag’ heb, of een vrij moment tijdens de dag. ‘Bij ons ontploft mijn dochter eerst, daarna sluit ze zich af om te denken, je hoort die radertjes bij wijze van spreken kraken vanop afstand. Na een half uurtje komt ze dan weer bij mij en vraagt wat we nu gaan doen. Soms probeert ze wel eens gewoon verder te doen zoals afgesproken. Of ze haalt haar tablet boven en installeert zich alsof er niets aan de hand is.’

Ik kan me moeilijk voorstellen wat een vrije dag precies is.  Het dichtst in de buurt komen vrije uren, dus uren die al ingevuld zijn, maar waarvan de invulling om een of andere reden niet kan doorgaan. Iemand met wie ik afgesproken heb komt niet opdagen. Een dienst of winkel of afhaalpunt is onverwachts gesloten. In dat geval moet ik terugvallen op een aantal scenario’s. Als deze dan ook niet kunnen, blijft er een ‘vrije periode’ over.  Dan val ik meestal terug op mijn tablet, of ik ga een tijdje op bed liggen. Meestal om na te denken hoe het verder moet. 

Is er een hele dag die onverwachts vrij komt, dan is de verleiding groot om ofwel te kiezen om deze vol te stouwen met nuttige activiteiten ofwel om het tegenovergestelde daarvan te doen, namelijk languit liggen en ‘niets’ doen. Een valkuil waar ik vaak in duikel, is om die dag van alles proberen in te halen. Soms is dat alles wat al lang gedaan had moeten zijn. Soms is het ook een aantal uren slaap, een paar maaltijden of stapels opruimen.

Ik heb zelf de neiging toch vooral zoveel mogelijk te willen doen op vrije uren en dagen. Een kritisch stemmetje in mijn hoofd zegt dan meteen dat het toch zonde zou zijn van dat cadeau om het te verkwanselen aan activiteit die niets betekent. Het is niet zo moeilijk om van alles te bedenken om die tijd op te vullen. Het is moeilijk om dat in die korte tijd ook allemaal te doen. Vandaar dat vrije uren en dagen ook de meest vermoeiende zijn. Gewoon ‘niksen’ staat op zo’n moment niet op mijn agenda. 

Tegenwoordig probeer ik tijdens ‘vrije’ momenten onderweg vooral mijn schetsboekje erbij te halen om op te lijsten welke ideeën ik nog in mijn hoofd heb, welke gedachten me storen, wat ik nog allemaal wil plannen, met een uitwerking in het kort. Of ik maak tijd voor een tekening, enkele zinnen op de tablet of op papier, een paar bedenkingen losweg. Ik probeer zo los te komen van de drang om nog naar die en die winkel te moeten en die of dat schoon te maken. Dat moet gepland worden binnen de andere beschikbare tijd, deze was al ingevuld en blijft dus leeg. Want het is niet omdat een ander beslist dat het ingevulde niet doorgaat dat er daarvoor iets in de plaats moet komen.

2 Comments »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.