1000 vragen aan jezelf #16

1000 vragen aan jezelf

Nummer zestien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over waar ik beroemd mee zou willen zijn en hoe het voelt afgewezen te zijn. Wie ik beter wil leren kennen, en of ik altijd lekker ruik. Hoeveel boeken ik per jaar lees en of ik iets bijzonders doe om mijn gezondheid te verzorgen. Of ik mezelf wel eens google en of ik praat tegen de voorwerpen om me heen. Tot slot twee diepzinniger vragen: wat is mijn grootste tekortkoming en wat heb ik geleerd in het leven. Voor zover ik dat laatste nu al, als jonge knaap in het begin van de veertig, zou kunnen zeggen natuurlijk.

151. Waar zou je beroemd mee willen zijn?

Met iets dat zowel de meeste mensen ten goede komt als waarvan ik zelf de vruchten kan plukken, waardoor ik zelf een comfortabeler leven kan leiden (niet slechts economisch maar ook op andere levensvlakken). Het liefst ook niet zelf maar achter de schermen.

152. Hoe voelt het om afgewezen te worden?

Erger dan afgewezen worden vind ik onverschilligheid en een dubbelzinnige houding waarbij het niet duidelijk is wat de ander nu precies bedoelt of wat zijn of haar positie nu meteen is.  Afgewezen worden voelt vooral als iemand die zich een verkeerde of onvolledige mening heeft gevormd.  Dat gevoel is natuurlijk niet fijn, maar helaas is het een deel van sociale omgang. 

153. Wie wil je beter leren kennen?

Vooral mijn liefste natuurlijk, ik denk dat het verlangen om iemand beter te leren kennen een deel van liefde is. Verder wil ik mensen leren kennen die mij nieuwsgierig maken, fascineren of die een gemeenschappelijke interesse hebben.

154. Ruik je altijd lekker?

Ik doe mijn best zo hygiënisch mogelijk te zijn, zo proper en zo fris mogelijk, al kan het natuurlijk gebeuren dat ik na een lange, hete dag wat minder fris ruik. Omdat ik heel snel huiduitslag krijg en zelfs misselijk wordt van parfums en allerlei beauty middeltjes, hou ik het bij water en zeep voor gevoelige huid (zogenaamde zeeploze zeep). Ik probeer ook rekening te houden met de geur van mijn adem. Dat stoort me soms bij anderen, dat ze wel overvloedig parfum sproeien of denken dat ze lekker ruiken, maar ze uit hun smoeltje stinken. Gelukkig kom ik zelden in contacten met zulke mensen, en hopelijk is het bij mij nooit het geval. Mensen durven dat namelijk te weinig te zeggen, dat vind ik soms jammer. Een discrete opmerking apprecieer ik anders wel heel sterk, ik heb namelijk altijd wel iets mee om mij te verfrissen.

155. Hoeveel boeken lees je per jaar?

Ik lees vrij langzaam, en herlees ook vaak boeken. Waarschijnlijk lees ik elke maand een roman en een informatief boek. Daarbij reken ik niet de boeken waarin ik stukjes lees, maar dan terug breng naar de openbare bibliotheek.. Het hangt er natuurlijk ook van af in hoeverre ik me kan concentreren. Ik zit er niet zo ver naast als ik zeg dat ik rond de 15 à 20 boeken per jaar lees. 

156. Google je jezelf?

Mijn eigen naam google ik niet, er is ook niet zoveel onder te vinden. Wel tik ik wel eens mijn blognaam in op een of andere zoekmachine.  Soms wordt die vernoemd op een site en lees ik graag in welke context dat gebeurt.

157. Doe je iets bijzonders voor je gezondheid?

Veel zelfs, denk ik, zoals op mijn voeding letten, verplaatsingen zoveel mogelijk te voet of met de fiets doen (en niet met auto, bus, trein, tram of taxi), de trap nemen (en niet de lift) en twee à drie keer per week fitnessen onder begeleiding. Als het even kan drink ik soep, melk, water of thee zonder suiker in plaats van koffie, gesuikerde dranken of alcohol. Ik streef ook naar maximaal 75 gr vlees per dag (en vermijd rood vlees) en beperk brood & pasta. Verder vermijd ik snoep en suikergoed.

158. Wat heb je geleerd in het leven?

Natuurlijk kan ik dat helemaal nog niet zeggen, ik ben amper de veertig gepasseerd, en heb amper levenservaring, laat staan dat ik iets over het leven zou kunnen zeggen. Maar verondersteld dat ik dat toch zou gekund hebben, zou het volgende antwoorden: Dat er weinig te leren valt, omdat elke ervaring nieuw is, en lessen uit vorige ervaringen vaker een belemmering dan een voordeel zijn voor het goed beleven van de nieuwe situatie of ervaring. Een belemmering omdat we onze lessen uit het leven meestal overschatten. Wat niet wil zeggen dat over vroeger leren geen waarde heeft, integendeel, al zijn het vooral voorbeelden hoe het niet had gemoeten en hoeveel kans wij hebben om te mislukken.

159. Praat je tegen voorwerpen?

Geregeld, als ze me daartoe tenminste inspireren. Het blijft voorlopig bij monologen. De voorwerpen hebben nog niet geantwoord. 

160. Wat is je grootste tekortkoming?

Mocht ik dat weten, zou ik nu wel heel rijk zijn, Het is ook moeilijk om dat bij mezelf te beoordelen. Elk van de zeven hoofdzonden maken zeker een grote kans, maar daarnaast ook ongeduld en tegelijk, paradoxaal genoeg, ook teveel nood aan voorbereiding en bezonnenheid. Natuurlijk is ook mijn beperkte inzicht in de ‘real-time’-context, de context van het moment, ook een grote tekortkoming, en dan heb ik hier nog wel een waslijstje van beperkingen die te lang is om in één twee drie te vernoemen. Het lijkt nu al een klaagzang te worden, wat misschien nog wel mijn grootste tekortkoming is.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.