Een kwestie van heel andere koek … neurotypicals en hun uitdrukkingen

9200000028178468

Het lijkt me dat het denken van neurotypische mensen beschreven kan worden als een gigantisch ‘spinnendiagram’ (een diagram dat lijkt op een spinnenweb, met meerdere concepten aan elkaar vastgehecht door logische verbanden). Dus wanneer zij uitdrukkingen horen schakelt bij hen meteen een onbewust denkproces aan dat zegt : “Ze bedoelen dit eigenlijk niet dit, maar ze bedoelen dat’. Ik vroeg mijn vader wat het dit denkproces zou kunnen zijn wanneer hij een nieuwe uitdrukking zoals ‘het regent pijpenstelen’ hoort. Hij zei dat hij de uitdrukking hoort, en vervolgens onbewust denk over talloze mogelijke interpretaties, en voor elke interpretatie meteen aanvoelt of ze zinnig of redelijk, mogelijk of humoristisch is. Zijn onbewuste komt dan tot een consensus en laat hem weten dat het gewoon hard regent, en dat hij die pijpenstelen mag vergeten. Mensen met autisme, zoals mezelf, houden alleen rekening met wat er werkelijk gezegd is. We veronderstellen dus dat de uitdrukking logisch correct is, wat alle verwarring veroorzaakt, en mensen met autisme op het verkeerde spoor zet.

Michael Barton in A Different Kettle of Fish: a day in the life of a physics student with autism (Jessica Kingsley Publishers, 2014) (zie ook het interview met de auteur op BBC Ouch)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.