Als je hond ‘autistisch’ doet … autisme en vaccinaties
Als mensen op straat gevraagd wordt wie of wat hen het nauwst aan het hart ligt, komt hun huisdier vaak als een van de eerste antwoorden. Zo denkt ook Chelsea, Nederlandse single met zes huisdieren (hond, kat, parkiet, ratje, fret, kanarie) er over. Ze geeft eerlijk toe dat ze ‘nooit mijn blog leest’ omdat ze er droevig van wordt. ‘Geef mij maar het echte leven’, schrijft ze. En dat vind ik natuurlijk prima. Het doet me dan ook plezier dat Chelsea toch nog een vraag wil stellen, ‘omdat ik die vragen die je beantwoord wel volg en dat het altijd eerlijke antwoorden zijn’.
De laatste tijd is Chelsea vooral bezorgd om haar hond Dixan. Deze levenslustige pekinees moet binnenkort naar de dierenarts om een vaccin te krijgen. Chelsea heeft in diverse ‘medische’ tv-programma’s gezien, onder andere bij Dr. Oz, Dr. Phil en Dr. Pol, dat deze vaccinaties niet alleen voor kinderen maar ook voor huisdieren risico’s kunnen inhouden. ‘Zo hoorde ik van autismespecialiste Jenny McCarthy dat ook haar huisdieren autisme hebben gevat. Zoiets wil ik mijn lieverds toch niet aandoen. Heb je een idee hoe dit in elkaar zit, en kan je mij raad geven?’
Het doet mij plezier, Chelsea, dat je zo bekommerd bent om je huisdieren, en ook wij, mijn liefste en ik, zijn er steeds heel vlug bij als er iets met onze kat iets aan de hand is. Ook is ze af en toe venijnig en humeurig, en haalt ze met haar klauwtjes nog flink uit, we zouden haar voor geen geld willen missen. Uiteraard volg ik ook alles met wat de gezondheid van huisdieren heeft te maken. Je wil immers altijd wel sneller zelf weten wat er aan de hand is vooraleer naar de dierenarts te moeten.
Wat betreft de (neven)effecten van vaccinaties zijn er heel wat verschillende meningen, waaronder die van mevrouw McCarthy. Eerder een autismespecialiste is zij vooral bekend van haar campagne tegen vaccinaties als moeder/actrice van een zoon die autisme zou hebben. Dat idee, dat bepaalde vaccinaties zouden leiden tot autistisch gedrag (daarom niet autisme), heeft ze van enkele studies die teruggaan op een malafide onderzoek uit 1998 dat intussen weerlegd is.
Dat bepaalde vaccinaties bij bepaalde mensen (jong of minder jong) (neven)effecten geven, zal vermoedelijk wel zijn. Toch is het volgens mij wel heel kort door de bocht om daar (een risico op) autisme in te zien. De negatieve effecten van geen vaccinatie te nemen, en de kans levensbedreigende kinderziekten te krijgen, lijken me groter, en een reden te meer om de goede traditie van voorzorgsmaatregelen te nemen voort te zetten.
Ook ik kijk af en toe naar de programma’s van de drie ‘dokters’ die u aanhaalt en heb ook het programma ‘Good Morning Britain’ op de Britse commerciële zender ITV gezien waar het thema van honden met symptomen van autisme ter sprake kwam. En ik las berichten van mensen die beweerden dat hun Boris, Speedo of Laika niet alleen hondenautisme, schildklieraandoeningen en artritis had gekregen vlak na hun vaccinatie, maar dat ze na het toedienen van een (duur) wondermiddel weer was hersteld.
Meteen was ik gefascineerd door dat bericht. In de eerste plaats vroeg ik me af hoe het mogelijk is autisme bij een dier vast te stellen, en wie dat dan doet (dierenarts, psychiater, autismedeskundige, de dichtstbijzijnde man of vrouw met autisme). Verder vond ik het vreemd dat honden autisme zouden kunnen hebben. Er bestaat toch een boekje met de titel ‘alle honden hebben adhd’.
Wij hebben zelf de ervaring dat onze kattin na haar vaccinatie een tijdlang ook wat anders reageert, maar we schrijven dat toe aan de stress van het bezoek aan de dierenarts. Van in een rustige omgeving naar de hectische wachtzaal (met geblaf en gemiauw) van de dierenarts, en dan nog bepoteld worden ook, je zou voor minder uit je lood geslagen zijn. Natuurlijk zijn we meteen op zoek gegaan naar een oplossing. Ook al hebben we het boekje ‘Alle katten hebben Asperger’ gelezen, en zouden we dus kunnen gedacht hebben dat ze ‘het’ had (eventueel door de vaccinatie).
Sinds we op afspraak komen op een rustig moment, kiezen voor een zachtmoedige dierenarts (die onze kattin aanvoelt) en haar goed voorbereiden op het avontuur, is haar toestand na het bezoek aan de dierenarts echt veel verbeterd. Weg gedrag dat door sommigen als ‘autistisch’ wordt beschouwd of door vaccinaties zou worden gestimuleerd. Daar hadden we geen wondermiddel voor nodig. Alleen liefde, aandacht, een zachte stem, geduld, tijd en gezond verstand. Probeer u er dus geen zorgen over te maken, maar blijf aandacht hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Praat ook met uw dierenarts over uw bezorgdheid, maar laat u vooral niet leiden door mensen die theorieën en ‘wondermiddelen’ proberen te verkopen ten koste van anderen.