Net zoals Elon Musk … autisme en persoonlijkheid

Op zoek naar de juiste woorden botste ik gisteren op de bewering dat ik een INTP was. Buiten op straat floot een stadsvogel vanuit een van de fluisterbomen op het plein verderop. Een duimdikke horzel baande zich intussen een weg naar de slaapkamer. Waar onze kat met haar buik onbeschaamd bloot lag te zonnen.

Sinds mijn jeugd hebben al velen zich geroepen gevoeld om mijn persoonlijkheid te vangen, om mijn gedrag te begrijpen en te categoriseren. Vuistdikke verslagen, ellenlange beschrijvingen en peperdure consultaties zijn vooralsnog tot één zin terug te brengen: je suis introvert. Ook al klopt dat niet helemaal, evenmin als zou ik ambivert of extravert zijn. Ook dat ik geen persoonlijkheid zou hebben, dat mijn zelf niet zou bestaan, of onwaarneembaar of onmeetbaar zou zijn, kan ik niet goedkeuren.

De juiste woorden vind ik er niet, maar het is best wel leuk om op 16personalities.com te kijken hoe ze er naast zitten, en welke ‘bekende’ mensen in mijn hokje zitten. Geen droeftoeter of zwanshans, maar niemand minder dan Elon Musk. ‘Die zot die zijn Tesla-sportkar naar de zon stuurt’, hoor ik Ingrid, bazin van de bruine kroeg niet ver van hier, nog smalend kwekken.

Op de hiervoor genoemde, ietwat dubieuze website valt Musk echter in een andere categorie, die van ‘de architect’. ‘Architecten blijven rotsvast geloven in hun principes. Ze komen meer toe aan nadenken als ze alleen onderweg zijn. Ze geloven dat een goede houding volstaat om je doel te bereiken.’ Dat klinkt niet slecht, hoewel ik me ook met andere ‘types’ op die site kan vereenzelvigen. Een beetje zoals op de horoscoop pagina’s in de kranten en ‘lifestyle’ magazines dus.

Bestaan er ook mensen die wél hun telefoon opnemen als er ‘anoniem’ op het schermpje staat? Vermoedelijk wel, maar ik doe het bijna nooit. Evenmin als Barack Obama, Lady Gaga, Julia Roberts en Lionel Messi, lees ik in een volgende online persoonlijkheidstest. Ook David Bowie staat in het lijstje, maar dat die zijn telefoon niet meer opneemt, lijkt me niet meer dan logisch.

‘Nee, u hoeft niet bang te zijn. Dat u in deze categorie valt, betekent nog niet dat u autistisch, depressief, verlegen of hooggevoelig bent’, probeert een Amerikaanse website rond introversie mij gerust te stellen. .

Autisme, staat er, is een beperkende ontwikkelingsstoornis die heel zelden in klinische vormen voorkomt, terwijl de ‘test’ die ik invulde eerder ‘iets’ (wat dat ook moge zijn) zegt over mijn persoonlijkheid. Depressie, staat er, is dan weer een angststoornis, die zich hetzij in lichamelijke (burn-out) hetzij in psychische vorm (klinische depressie) kan uiten. Hoewel 40% van de introverte mensen verlegen zou zijn, zou verlegenheid eerder voortkomen uit onaangename ervaringen.  En aangezien 70% van de Hoog Sensitieve Persoonlijkheden introvert is, lijkt de verwarring ermee logisch. Toch zou je als introverte persoon niet noodzakelijk hoog sensitief zijn, staat er. Zelf ben ik bijvoorbeeld eerder MSP of LSP dan HSP. Of iets tussenin.

Gaan of niet gaan, het is een van de vragen waar ‘mijn soort mensen’ mee bezig zou zijn. Voor een groot stuk klopt dat ook wel. Zeker als het gaat om sociale gelegenheden. De weinige keren dat ik nog gevraagd wordt om ergens heen te gaan, twijfel ik. ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’, luidt het antwoord in dat geval.

Of ik zeg nee, maar niet zo direct. Het wordt eerder iets als ‘Wat leuk dat je me aan me denkt, maar het zal niet lukken’ of ‘Ik was heel graag gekomen maar ik ben elders al verwacht’. Ik laat bij een ‘nee’ wel graag een opening open voor later, zoals met ‘dit keer kan ik niet, maar de volgende keer ben ik er graag bij’.

Een zeldzame ‘ja’ gaat bij mij meestal samen met een mogelijkheid om te vluchten. ‘Ja, ik kom, maar ik kan niet lang blijven’. ‘Niet lang’ vul ik dan zelf in, zonder het koppelen aan vervoer. In dat geval is de kans groot dat iemand me vervoer aanbiedt, en ik aan die persoon en diens principevastheid (om niet te drinken of om zich aan het uur te houden) ben gebonden.

Als u meer wil weten over uw temperament, sterke kanten en communicatiemanieren, kan u op deze website ook een DISC-profiel aanmaken’, staat er verder. Met een ’10-minuten’-mailadres is dat zo gebeurd. Ook het DISC-profiel’ blijft erbij dat ik introvert ben. Introverte mensen zouden namelijk vooral consciëntieus en stabiel zijn van aard.

In het rapportje dat ik even later ontvang, net voor mijn mailadres verdwijnt, staan niets dan lovende woorden. ‘U bent consciëntieus, ijverig en hebt oog voor detail. U bent geduldig, kalm en beheerst. U bent bereid om anderen te helpen, en gaat door het vuur voor wie u vertrouwt. U streeft naar de allerhoogste precisie en sublieme kwaliteit. U hebt een innerlijke hang naar overzicht en anderen zien in u de beste keuze om taken te doen die oog voor detail en accuratesse vereisen. Anderen kunnen op u bouwen en succes verwerven’.

Als jonge werkzoekende had ik dit zo op mijn cv geplakt,  als wat rijpere ‘nearly-senior’ weet ik intussen wel beter. Dezelfde woorden zeggen immers dat ik minder hou van uitdagingen, de lat net iets minder hoog leg dan anderen, en minder intensief relaties met anderen opbouw.

Kortom, niet echt het profiel dat de meeste werkgevers zoeken in openstaande vacatures. Zeker niet als daarnaast ook blijkt dat ze een kantoortuin of landschapskantoor hebben. Niet alleen de takkenherrie maar ook de onwelriekende omgeving, de nul privacy, de knellende koptelefoon en constant afgeleid worden maken dat mensen met zo’n profiel in zo’n omgeving niet lang overleven.

Toevallig of niet, verwijst de DISC-website mij vriendelijk door naar een andere (alweer Engelstalige) website waar ‘ideale beroepen voor introverte mensen’ staan opgesomd. Je kan die websites maar best niet al te ernstig nemen, vind ik. Evenmin als de websites die ‘autisme’-beroepen opsommen. Net zoals jezelf vergelijken met je collega’s, je collega’s veroordelen om hun onwetendheid of idiote gedrag, je eigen kwaliteiten verwaarlozen of negeren en nooit tevreden zijn, op elke werkvloer, voor elke werknemer valkuilen zijn.

Wat je ook bent, of wil zijn, sommige mensen zullen je teveel van iets vinden, anderen net te weinig. Er is altijd wel iets dat ze kunnen zeggen, meestal niet gespeend van zelfkennis of kennis van de ander, en passend als een tang op een varken.

Wat er ook van zij, van het introvert, extravert of ambivert zijn, ik neem het graag met een korreltje zout. Mijn persoonlijkheid, zo dit al bestaat, is maar in één hokje te vangen, datgene dat ik meerzijdig ingewikkeld is, dat ik op in mij draag, onderweg door het tijdsgat waarin ik me verbeeld te leven.

1 Comment »

  1. Elon Musk vind ik zo geweldige persoonlijkheid. Hoe, wat of wie hij ook is, in welk hokje hij gepropt wordt, hij fascineert mij. Net als vroeger Steve Jobs. Tussen hun zie ik wel enige gelijkenissen. Beide bizar goede visionairs die niet begrepen worden door de algemene maatschappij, uitgelachen worden als ze proberen en falen, maar bejubelt als het lukt.
    Stay Young, stay foolish!!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.