1000 vragen aan jezelf #64

 1. Wat staat er open als je je browser ’s morgens opent?

  Dat hangt ervan af welke van mijn browsers ik het eerst open die dag. Soms is het een overzicht van mijn meest bezochte websites van de dag voordien, soms een overzicht van de taken die me te doen staan die dag. Meestal is het echter de zoekmachine ‘DuckDuckGo‘.

 2. Vul aan: geluk kan je niet kopen maar wel …

  Geluk kan je niet kopen, maar wel van alles wat het tekort of gebrek eraan compenseert voor wie het niet door beschouwing of verbeelding kan plaatsen.

 3. Als je op een snelweg kwam aangereden bij een verschrikkelijk ongeval waarbij de hulpdiensten al ter plekke waren, en je aanwezigheid zou niet helpen maar ook niet hinderen, zou je dan stoppen om te kijken?

  Ik herinner me dat ik deze vraag al eens gesteld ben tijdens een examen voor een bepaalde baan. Wellicht zal ik toen niet het ‘juiste’ antwoord gegeven hebben. Als dat niet van mij verlangd werd door de hulpdiensten of door politie ter plekke, zou ik niet stoppen, en al zeker niet om te kijken. Als ik niet zou kunnen helpen, zie ik geen rol voor mij in die situatie, en zou ik dus ook niet stoppen.

 4. Waar zouden mensen het meest aandacht voor moeten hebben in het algemeen: de juiste dingen doen of de dingen juist doen?

  Het juiste doen betekent eerst een keuze maken tussen verschillende mogelijkheden en dan die keuze ook te doen zoals het hoort. De dingen juist te doen vereist dat we, wat we ook doen, het juist moeten doen, ook al zijn het niet de juiste dingen die we doen. Bijvoorbeeld: verantwoordelijk alcohol drinken betekent nog niet dat alcoholgebruik het juiste is om te doen. Het juiste doen is vooral proberen zo effectief mogelijk te zijn, terwijl de dingen juist doen vooral mikt op zo efficiënt mogelijk zijn.

 5. Als je een beroemdheid zou kunnen kiezen als een van je ouders, wie zou je dan kiezen?

  Vooreerst ben ik blij met mijn ouders om wie ze zijn én om hun niet-beroemdheid, zodat ik ze niet met een bepaald publiek moet delen. Laat ik het erop houden dat ik als beroemde vader de acteur Anthony Hopkins zou kiezen en als beroemde moeder Juliette Binoche. Louter hypothetisch uiteraard.

 6. Wat is volgens jou het grootste voordeel van single zijn?

  Echte voordelen zie ik niet aan single zijn, en degene die al eens vernoemd worden, zijn volgens mij een spiegeling van manklopende liefdes – of partnerrelaties, met tekort aan communicatie en ruimte voor elkaars eigenheid. Mogelijks het grootste voordeel van single zijn is steeds een eigen toilet ter beschikking hebben.

 7. Als je een cocktail zou mogen maken die jou het best weerspiegelt, hoe zou die dan samengesteld zijn?

  Als een drankje mij zou moeten weerspiegelen, is daar al wat werk aan, en is het om te beginnen alcoholarm tot alcoholvrij, dorstlessend en niet al te zoet. Verder mag er geen citroen of noothoudend vocht in, en niet al te veel suiker.  Het liefst wordt het samengesteld uit natuurlijke dranken zonder toevoeging van kleur of bewaarstoffen.

 8. Verandert een gebeurtenis met jouw observatie ervan?

  Die gebeurtenis verandert in elk geval voor mij, maar of de gebeurtenis zelf verandert, hangt volgens mij af van mijn standpunt en de mate dat de gebeurtenis vatbaar is voor mijn invloed.

 9. Welke emotie beleef jij minstens enkele keren per dag?

  Heel wat emoties bleef ik minstens enkele keren per dag, maar ik vind het moeilijk me ze van elkaar te onderscheiden, ze te benoemen, me bewust te zijn of ik ze de hele dag beleef of periodiek, laat staan ze te turven telkens ze door mijn systeem gaan. Ik denk wel dat de omloopsnelheid en intensiteit per omloop van een tiental emoties bij mij redelijk hoog ligt. Bevreemding is volgens mij wel een van de emoties die ik het meest beleef per dag, in de top vijf gevolgd door verwondering, genegenheid, verontwaardiging en walging.

 10. Met wie zou je liever een namiddagje doorbrengen: elizabeth i of stephen hawking?

  Om te beginnen zou ik het liefst een namiddagje doorbrengen op mijn eentje of met mijn liefste, en niet met een of andere beroemdheid, zeker niet als daar een bepaalde verwachting rond hangt.  Maar aangezien het hier over twee geesten gaat, is dat sociale aspect misschien minder van belang. Vanuit mijn interesse voor het tijdperk waarin ze leefde, zou ik eerder voor Elizabeth I kiezen. Met Stephen Hawking zou ik veel te snel uitgepraat zijn, vrees ik.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.