‘Diagnose als sleutel tot besturingssysteem’ … autisme en diagnose

Het is niet het etiket dat immobiel maakt. Het is geen blok beton. Het etiket geeft juist een sleutel om het besturingssysteem van je kind te leren kennen. Je moet het zo zien: als ouder ben je een pc, en je kind is een Mac. Dan moet je je als ouder en als omgeving aan dat kind aanpassen en diagnose-vriendelijk zijn. Ieder kind en elke situatie is anders, er zijn geen standaardtherapieën. Een klein voorbeeld dat wij thuis door de diagnose hebben geleerd, is de kleren van onze zoon in de juiste volgorde klaar te leggen. Zichzelf aankleden was voorheen niet te doen, en die ene tip scheelt al een hoop frustraties.

Ann Ceurvels (actrice, kindercoach, moeder en auteur van het boek ‘Etiketjes‘ (Houtekiet, 2018)) in de krant Gazet van Antwerpen van 19 mei 2018

2 Comments »

  1. De vergelijking met diabetes is hier ongelukkig gekozen omdat dit niet altijd aangeboren en een ziekte is, terwijl autisme altijd aangeboren en geen ziekte is. Er wordt gesproken over etiketjes of labels omdat ingeval van psychische diagnoses de persoon zelf niet altijd vraagt om een verklaring of diagnose (wegens geen klacht van zichzelf maar klacht over reacties van anderen). Ik heb nog niemand uit mijn omgeving horen roepen naar mij: he, dat is behoorlijk diabetesgedrag dat jij stelt, dat irriteert mij!

    Like

  2. Altijd weer bijzonder om te horen dat bij psychische en psychiatrische diagnoses er gesproken wordt over etiketjes en labels terwijl dit bij lichamelijke klachten nooit gebeurd. Ik heb tenminste nog nooit iemand horen roepen dat hij het label diabetes gekregen heeft van zijn arts….

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.