“Volleybal helpt me om sociale contacten te onderhouden” … autisme en sport

“Ik ben nou eenmaal niet sterk op het sociale vlak. Dat is altijd zo geweest. Ik heb van kinds af aan een beetje in mijn eigen wereld geleefd, heb vaak moeite met het onderhouden van sociale contacten. Dat heeft met mijn autisme te maken, weet ik nu. Volleybal helpt me heel erg. Het is voor mij een goede manier om sociale contacten te onderhouden. Ik heb het nodig.”

Acht jaar geleden werd autisme geconstateerd bij Redbad Strikwerda (54), die opgeleid is tot fysiotherapeut. “Het was de tijd dat alle administratie ineens van papier naar digitaal moest. Ik kwam als fysiotherapeut in allerlei verplichte formats terecht, moest heel veel vastleggen. Checks, tevredenheidsonderzoeken, van alles. Dat werd me allemaal te veel, ik kon het niet meer aan. Ik liep totaal vast. Ik ben lang bezig geweest met de vraag waarom me dat zoveel tijd kostte, waarom het niet lukte. Ik ben bij neurologen geweest, jobcoaches. Ik heb zelfs een psychiatrisch onderzoek laten doen en met psychologen gesproken. Zo kwam Asperger naar voren. Al ben ik nu een prima voorbeeld van iemand met autisme die succesvol kan zijn.”

Uit het artikel ‘Ik ben een voorbeeld van iemand met autisme die wel succesvol kan zijn’, van journalist Walter van Zoeren verschenen in De Stentor van 26 mei 2018

3 Comments »

  1. Ik bedoel…..ik kan het zelf als een ‘succes’ zien als ik mezelf sociaal heb weten te handhaven tijdens een sociale groepsactiviteit of als ik mee durf te doen aan een expositie. Mezelf kwetsbaar op durven stellen. Voor mij is dat succesvol. De manier waarop NT’ers naar autisten kijken en ze beoordelen; daar kan ik sowieso niets mee. Ik heb heel lang in de gehandicaptenzorg gewerkt met autistische en verstandelijk gehandicapte mensen waar de meest kleine aangeleerde handelingen als een ‘succesje’ gezien konden worden. Voor het eerst mee naar de kinderboerderij zonder automutilatie of voor het eerst zelf aan kunnen kleden, voor het eerst de ander een hand durven geven…dat zijn ook manieren om naar het concept ‘succes’ te kijken. Succes is voor mij de moed hebben om uit je comfortzone te gaan en iets te doen wat goed voor je is…wat de wereld daar ook van vindt.

    Geliked door 1 persoon

  2. Misschien lezen mensen met autisme gewoon eens graag dat het niet weer een techneut of artiest is die in de pers komt als een ‘top archiever’? Ik ken niet zoveel mensen met autisme die zichzelf succesvol beschouwen, en zij die het van zichzelf vinden, pieken op een vlak maar zijn over de hele lijn toch eerder matig of verwaarlozen zichzelf en/of anderen, meestal in hun omgeving.

    Like

  3. Ik denk dat een heleboel autisten ‘succesvol’ zijn. Het ligt er namelijk maar net aan wat jouw definitie van ‘succes’ is. Zelf vind ik het belangrijk om me niet meer te meten aan een neurotypische samenleving met een hele andere definitie van ‘succes’ maar me te meten aan wat ik zelf als succesvol heb gedefinieerd. Ik ben wel vaak aan het opletten hoe ik, als autist, gedefinieerd wordt door dezelfde samenleving. Wat zegt dat over mij? Daar kan ik wel nieuwsgierig naar zijn maar het belet me niet (meer) om het leven te leiden wat ik zelf wil. Groet, Natascha

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.