1000 vragen aan jezelf #85

  1. Als je aan nieuwe boreling slechts één advies zou geven, wat zou je dan zeggen? Als een boreling mij al zou kunnen verstaan – wat een snelle taalontwikkeling zou dat zijn – dan zou ik zeggen: wees kritisch, maar met mate.
  2. Zou je de wet overtreden om een geliefde te redden? Ik vind het moeilijk daar een principieel antwoord op te geven. Wetten worden immers niet altijd goed, verstandig, verstaanbaar of redelijk opgesteld,  en de grens tussen overtreden en niet overtreden is niet altijd even duidelijk. Bovendien moeten geliefden niet altijd gered worden, soms kan de pogingen om hen te redden hen van kwaad tot erger brengen.
  3. Heb je iets ooit als gek gezien dat je later als geniaal beschouwde? Dat is me nog niet overkomen, nee, geen van de twee, en ik betwijfel ook of de twee zo dicht bij elkaar liggen. Het is tegenwoordig gemakkelijker voor geniaal dan voor gek aanzien te worden.
  4. Wie of wat krijgt je ’s ochtends uit bed? Meestal is dat de gedachte dat mijn vriendin ook opstaat, en er een nieuwe dag is waarin veel leuke/dringend noodzakelijke dingen staan gepland en mogelijks nog leukere dingen zich voor later aanbieden. Ik ben trouwens gemakkelijker uit bed dan in bed te krijgen.
  5. Maken de dingen die jou gelukkig maken ook anderen gelukkig? Zo nee, hoe denk je dat dit komt? Ik vermoed dat er vrij weinig andere mensen zijn die gelukkig worden van wat ik gelukkig wordt. Ik denk dat dit deels te maken heeft met mijn autisme, en deels door een aantal gebeurtenissen in mijn leven die mij gemaakt hebben tot wie ik ben.
  6. Wat is dat ene dat je nog niet hebt gedaan en dat je heel graag wil doen? Wat houdt je tegen? Ik zou wel graag meer de kansen die door toeval geboden worden kunnen grijpen, maar zoals vaak houden wetten en praktische bezwaren, lichamelijke en verstandelijke grenzen en bovenal liefde mij tegen. Meestal komt alles wat ik graag doe wel, alleen soms wat langer dan ik denk, omdat ik er op het moment dat ik het wil nog niet klaar voor ben.
  7. Hou je vast aan iets wat je eigenlijk zou moeten loslaten? Wellicht hou ik me teveel vast aan materiële waarden en bepaalde vaste principes. Anderzijds is teveel loslaten ook niet goed, de kans bestaat dat je zo licht reist dat een windstoot je meeneemt en je niet meer terug naar de grond kan. Een val van die hoogte kan voor ernstige hersenschade zorgen. Daarna zou je je moeten vasthouden aan tal van dingen doen tijdens het leven. Die je  eigenlijk hoort los te laten.
  8. Mocht je verhuizen naar een andere stad, een andere streek of land, waar zou je dan naartoe gaan en waarom? Ik zou het moeilijk vinden mijn geboorteplaats te verlaten, maar ik zou een streek opzoeken die in elk geval klimatologisch gelijkaardig is, en waar ik de taal zou kunnen spreken. Vermoedelijk zou ik naar Nieuw-Zeeland verhuizen, op voorwaarde dat ik daar natuurlijk een gelijkaardige levensstandaard als hier zou vinden. Al kan ik me voorstellen dat het beeld dat ik over dat land heb helemaal niet klopt met de werkelijkheid daar, en keer ik snel terug.
  9. Druk je meer dan één keer op de knop van de lift? Geloof je echt dat de lift daardoor sneller komt? Ik druk echt maar één keer op die knop en kan me eraan ergeren als anderen meermaals erop drukken. Het enige wat versnelt is dat de lift sneller stuk raakt.
  10. Zou je liever een rusteloos genie zijn dan een eenvoudige ziel die met alles tevreden is? Een moeilijke keuze, want het leven van een eenvoudige ziel wordt soms wat te veel geromantiseerd door mensen die zichzelf al een rusteloos genie wanen. De eenvoud van die mensen wordt bovendien overschat. Alsof ze zich niet suf piekeren.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.