‘Kan je verschillende soorten autisme tegelijk hebben?’ … autisme en diagnose

Sommige (autistische) bezoekers of lezers van deze blog merken wel eens op, in een privé-bericht of mail, dat het niet kan dat de vragen die ik hier beantwoord door (andere) mensen worden gesteld.

‘Er is geen mens die zulke domme vragen stelt’, aldus Petra. ‘En al zeker geen autistische mens, dat bestaat gewoon niet’. En Marc, die benadrukt dat hij absoluut niet autistisch is, meent dat de vragen ingegeven zijn door een dubbele agenda, ‘provocaties om bezoekers naar je blog te lokken, bezoekers die dan nietsvermoedend aan jouw propoganda voor de autisme-industrie worden blootgesteld’.

Het lijkt wel of er een verband bestaat tussen mensen die vinden dat de vragen op mijn blog te dom voor woorden zijn, de reacties te dom om te lezen en mensen die reacties posten die te dom om toe te laten zijn. Die hypothese zou wel eens een goede aanzet kunnen zijn voor een eindwerk of scriptie van een student in een opleiding waarin social media, internet en/of informatiekunde aan bod komen.

In elk geval zijn er volgens mij geen vragen te gek of te raar om ze te beantwoorden. Dat antwoord hoeft vaak niet lang te zijn. Het kan een ‘ja’ of een ‘nee’ zijn. Op de vraag ‘kan je van autisme natuurlijk genezen?’ kan ik bijvoorbeeld niet anders dan ‘nee’ antwoorden. En de vraag ‘is het leven nog wat waard met autisme?’ vraagt om een kort en bondig ‘ja’. Het is anders als ik een vraag krijg als die van Lieven, die al een paar maanden een (formele) diagnose heeft en met nog wat vragen zit waar zijn hulpverleners geen antwoord op konden geven die voor hem voldoening gaf.

Zo twijfelt Lieven al een tijdje of hij verschillende soorten of één soort autisme heeft. ‘Volgens mijn autismecoach kan ik helemaal geen verschillende soorten autisme hebben, en al zeker niet tegelijk. Ze is daar heel erg duidelijk in, maar ik begin te twijfelen als ik op het internet begin te zoeken. Ik lees bijvoorbeeld op Twitter en bij de Nederlandse arts Dokter Bosman dat dit wel mogelijk is. Elders lees ik over een spectrum van autismen, en dat je heel snel van het ene naar het andere kan veranderen zonder dat je het echt door hebt. Hoe zit dat nou volgens jou?’

Volgens mij hangt het af van wat je precies bedoelt met soorten autisme. Ik ben geneigd eerder het antwoord van je autismecoach te volgen. Je kan die twijfels die je van het internet hebt misschien ook eens voorleggen aan hem of haar. Dan kan ze eventueel terugvallen op jouw diagnostisch verslag waarin staat wat er vastgesteld werd bij jou.

In jouw situatie zal dat hoogstwaarschijnlijk een autismespectrumstoornis zijn, soms afgekort tot autisme, of een van de vroegere subtypes of variaties zoals tot een jaar of tien geleden bestonden. Het Aspergersyndroom is een van de meest gekende subtypes die soms nog gebruikt wordt. Een onderscheid tussen die verschillende classificaties is voor het dagelijks leven eigenlijk weinig zinvol. Het kan ook best zijn dat je begint bij een bepaald subtype en evolueert naar een ander (of weer terug) naarmate je ontwikkelt. Tegenwoordig spreekt men ook wel eens van types 1 tot 3 autisme, maar dan gaat het over de ondersteuning die je nodig hebt om je leven te organiseren, van type 1 (minst ondersteuning) naar type 3 (meest ondersteuning).

Het kan dus zijn dat je evolueert van het ene naar het andere subtype, maar je kan ze volgens mij niet tegelijk, op hetzelfde ogenblik, hebben. Het kan wel zijn dat je verschillende soorten autistisch gedrag stelt, dat door verschillende mensen anders benoemd wordt. Je kan, al naargelang wie het benoemt, dus tegelijk hoger of lager, lichter of zwaarder, autisme hebben. Ook al heeft dat volgens mij niet zoveel te maken met jou, maar eerder met de andere die het zo benoemt. Samengevat: je hebt autisme of je bent autistisch, met heel veel invloeden, en je kan evolueren, maar verschillende types autisme tegelijk hebben, dat lijkt volgens mij niet mogelijk.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.