Soms durf ik wel eens een beetje misschien-en … autisme en twijfeltaal

Lang geleden, toen deze blog nog maar net bestond, schreef ik dat ik me erover verbaasde dat autistische mensen (toen nog ‘met autisme’) zo vaak ‘soms’ gebruikten. ‘Er wordt nogal wat afgesomsd, en lang niet alleen op blogs maar ook in chats, en in spreektaal’. Ook ‘een beetje’, ‘misschien’, ‘mogelijks’ en nog uitingen van een twijfeltaal waren schering en inslag in het autistisch taalgebruik in die tijd.

Dat lijkt tegenwoordig niet veel veranderd. De afgelopen maanden ben ik terug aan het turven geslagen, en ja, het is nog steeds onzekerheid troef in veel teksten over autisme, vooral als ze door autistische mensen zelf worden geschreven.

Hoe formeler of hoe academischer de tekst, hoe minder vaak die onzekere ondertoon aanwezig is. Dat zou best wel eens kunnen komen omdat wat beweerd wordt gestaafd is door eigen of andermans onderzoek of experimenten. Autistische schrijvers die aan ‘life-writing’ doen, leven nu eenmaal in een voortdurend experiment (met slechts één deelnemer, en geen controlegroep) waarvan alleen voorlopige resultaten bekend zijn. Een voorlopigheid die weinig meer dan onzekerheid voortbrengt.

Anders dan vroeger, betrap ik mezelf er steeds meer op dat ik die, toch wel irritante, twijfeltaal ook ben gaan gebruiken. Waarschijnlijk komt het omdat ik een schijtlaars ben geworden of veel te begaan ben geworden met de gevoelens van mijn lezers of beiden.

Ik ben steeds vaker bang geworden om een te harde toon aan te slaan, te overdrijven in wat ik schrijf en me aan te stellen door te veel stelligheid. Terwijl ik gewoon het verhaal over mijn autismebeleving weergeef.  Dat mag gerust wat rauwer, geef ik toe, ook al besef ik ook dat veel mensen, zowel met als zonder autisme, afhaken. Veel mensen die reageren op deze blog spreken nu al van te emotioneel geladen, te confronterende en af en toe te polemische schrijfstijl.

Weinig mensen lezen graag andermans zorgen, tenzij ze overgoten zijn met een romantisch sausje (en een bijgevoegd lijstje van tips). Een leuke quote van een bekend deskundige, een motivational, een lijstje met praktische tips, een samenvatting van een gepubliceerd onderzoek of van een uitzending op de radio op televisie, doen het doorgaans beter dan de weergave van persoonlijke ervaringen. Vandaar dat stukjes over mijn persoonlijke ervaringen ook zo snel van deze blog verdwijnen. Als ik tekort aan ruimte op mijn blog opmerk, dan is het volgens mij maar logisch dat stukjes die door minder dan 300 mensen per jaar bezocht of gelezen worden het eerst eraf gegooid worden.

Ook in mijn dagelijks taalgebruik, in gesprekken met mijn liefste en anderen, ben ik de laatste jaren meer twijfeltaal beginnen gebruiken. Zodanig dat bepaalde mensen me erop wijzen dat ik veel te genuanceerd wordt, en of ik nu eens gewoon antwoord wil geven op hun vraag, om het even of die open of gesloten is.

Dat komt onder andere omdat mensen zich anders zorgen maken als ik hen iets te stellig vertel, wat hun redders-instinct lijkt te activeren, wat ik net wil vermijden. Waarop ik dan weer, onterecht, antwoord dat het allemaal wel meevalt. Bij mensen die twijfeltaal gebruiken, valt het allesbehalve mee, heb ik ook gemerkt in mijn onderzoekje.

Er is altijd veel meer aan de hand bij hen dan ze laten uitschijnen. Daar kan u als lezer helaas niet veel aan doen. U kan mij, en andere mensen die problemen verwoorden niet redden door een (al dan niet goedbedoeld) tip uit de losse mouw te schudden. Het enige dat u kan doen is luisteren, en u erbij neerleggen dat er niet meteen een oplossing is. Tenzij geen twijfeltaal gebruiken. Tenzij u echt twijfelt natuurlijk. Dan mag het wel. Maar met mate.

2 Comments »

 1. Hallo Sam,

  ik heb die utleg gegeven, omdat ik het idee had dat u niet niet zo goed weet waarom academische teksten minder ‘een onzekere ondertoon lijken te hebben’. Dus ik wilde even uitleggen dat het een reden heeft. Maar u weet het kennelijk wel. dan heb ik dat verkeerd geinterpreteerd. Het kwam op mij over alsof u allerlei soorten teksten op 1 hoop gooit, maar dat is dus mijn misinterpretatie. Ik dacht dat het mogelijk met contextblindheid mij autisten te maken kon hebben.

  En natuurlijk is alles ook op het internet terug te vinden,

  Verder haal ik duidelijk twijfel uit uw tekst over doe-ik-het-wel-goed-op-deze manier, dat geeft u zelf aan. Dus rees mijn vraag, wilt u pleaser zijn met u teksten, omdat u bang bent dat sombere bespiegelingen minder lezers trekken ? dat zijn ook uw woorden, niet de mijne.

  Ik kan niet zien of u inkomen haalt uit dit blog, iig niet zichtbaar. maar mogelijk heeft u een deal met andere partijen, die u onzichtbar sponsoren, (mogelijk toch, daar heb ik verder een oordeel over). Mocht dat niet zo zijn, dan is uw twijfel dus niet inkomen gerelateerd.

  Ik reageer omdat ik u een fascinerend persoon vind, ook vanwege moeilijke peilbaarheid, dat ziet u heel juist.

  Mijn koude grond amateur-psychologie over u is dat u makkelijk anderen bekritiseert maar lastig kritiek kunt incasseren.

  Like

 2. @Yvonne dankjewel voor je uitvoerige reactie.

  Leuk dat u voor de lezers nog eens uitlegt wat academische teksten zijn. U had zichzelf dat tikwerk weliswaar kunnen besparen, want volgens u kunnen de mensen die het willen lezen het ook zelf opzoeken. Voor mij had u het alvast niet hoeven te doen, maar toch bedankt.

  Laat ik mij leiden door bezoekers? Dat is een goeie vraag. Ik denk van niet. Denkt u dat ik met deze blog iets verdien? Kent u dan iemand die met een blog zonder reclame iets verdient? Ziet u hier ergens reclame staan?

  Ik ben eigenlijk ook benieuwd naar uw motivatie om te reageren. Ik vermoed dat u mij moeilijk kan peilen en dat u een beetje gepikeerd maakt, maar zoals ieder mens kan ik natuurlijk verkeerd zijn.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.