‘Autisten zijn vaak grenzenverleggers’ … autisme en talenten

Foto van NASA op Unsplash

Mensen op het autismespectrum zijn vaak grenzenverleggers. Temple Grandin zette zich in voor dierenwelzijn in de Verenigde Staten in een tijd dat geen enkel bedrijf hiervoor openstond. Greta Thunberg weigerde zich het zwijgen te laten opleggen door politiek en winstbejag (dit is trouwens een algemeen kenmerk van autisme”), wat ertoe leidde dat verschillende Europese landen en Groot-Brittannië zich ertoe verbonden om sterkere maatregelen tegen klimaatverandering in wetten te gieten.

Courtney Love weigerde zich een nette vrouwelijke rol te laten aanmeten en maakte ruimte voor vrouwen om seksueel, luid en rommelig te zijn. Sam Peeters schreef boeken en een succesvolle blog die mensen inzicht geven in autistisch zijn. Ine hertekent de grenzen van zorg en familie in haar huishouden.

Mensen als Temple, Greta, Courtney, Sam, Ine en vele anderen op het spectrum die van zich laten horen op grote of kleine manieren, doorbreken elk op hun eigen(zinnige) manier grenzen die noodzakelijke veranderingen inluiden. Ondanks hun verschillende boodschappen tonen ze aan hoe mensen op het spectrum een unieke perceptie hebben van de wereld, waardoor ze zich in een positie bevinden van waaruit ze bestaande normen kunnen uitdagen.

Door zichzelf te zijn, compromisloos een eigen weg te volgen en zich hier open en vaak over uit te spreken, houden ze anderen een spiegel voor die de belichaming is van hun subversieve potentieel, of het nu gaat over zorg, relaties, intimiteit, werk of levensvisie.

Jezelf zijn en je eigen weg uitstippelen, los van heersende normen of een kapitalistisch model, is een van de meest radicale en bevrijdende protestacties die je kunt voeren, en vormt een voedingsbodem voor structurele actie en verandering.

Barbora Wouters, auteur van het hoofdstuk ‘Autisme: een katalysator van subversieve praktijk?’ in het boek ‘Intieme Revoluties: tegendraads in seks, liefde en zorg’ van Rahil Roodsaz en Katrien De Graeve, uitgegeven bij Boom Uitgevers Amsterdam, 2022. Barbora ontdekte in 2012 dat ze op het autismespectrum zit. Dit vormde haar ervaringen als onderzoeker, activist en queer persoon die opgroeide aan beide zijden van een gevallen ­ijzeren gordijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.