Eindspel … vragen over actualiteit, leven en persoonlijkheid

Sam’s avatar

Elke week stelt het nieuwsmagazine Knack op de laatste pagina van het tijdschrift, in de rubriek ‘Eindspel’ twintig vragen over actualiteit, het leven en persoonlijkheid. Vandaag besloot ik ze zelf op te lossen. Ik deed er 59 minuten en 15 seconden over. Het kan zijn dat er autisme opduikt in de antwoorden, maar u zal vandaag zelf de linken moeten leggen.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Ik heb minder op met de actualiteit dan met de werkelijkheden die eronder schuilen. Met andere woorden, ik verdiep me liever in alles wat niet met het nieuws heeft te maken. Het is niet moeilijk om op de hoogte te blijven van wat er omgaat in de wereld, daar volstaat een bezoekje aan het tijdschriftenrekje in de supermarkt voor. Als er iets is in het nieuws dat me bang of boos maakt is hoe snel de nieuwsagenda verandert, en hoe hysterisch of sentimenteel sommige mensen daarop reageren.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Elkaars eens goed aankijken of groeten als je elkaar kruist op het voetpad, zodat iedereen ziet dat we allemaal mensen zijn van vlees en bloed, en geen statistieken of minder – of meerderheden in een artikel in de krant.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik van de meerderheid van de fouten die ik heb gemaakt heb niet anderen heb doen opdraaien maar ze zelf heb proberen recht te zetten en ervan te leren.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat ik bepaalde dingen nog niet inzie, die ik op mijn leeftijd eigenlijk allang had moeten inzien.

Hebt u al eens overwogen om te emigreren?

Dat heb ik al vaak overwogen, maar het naar waar, wanneer, en vooral het hoe liggen nog in de weg voor een emigratie. Tussen droom en daad liggen vaak wetten en praktische bezwaren, maar ook nog heel wat onzekerheden (en beperkingen in executieve functies).

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Ik kan me moeilijk jeugdherinneringen voor de geest halen waar ik echt aan gehecht ben. Waarschijnlijk leef ik daarvoor te veel tussen voorbereiding en verwerking van wat net voorbij is. Misschien komt dat als ik dementerend ben.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Als ik een lift zie, zoek ik naar een trap. Als ik een bus zie (en het regent niet), ga ik te voet. Als het praktisch haalbaar is, neem ik de trein in plaats van de auto. En verder is mijn vleesconsumptie verminderd, staat de verwarming elke winter wat lager en probeer ik niet te veel giftige woorden uit te ademen.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik wist niet eens dat er iets over mij op sociale media wordt geschreven. Het ergste is doodgezwegen te worden, als er iemand iets erg over mij schrijft is de kans groot dat het niet over mij gaat maar een reflectie is van het onvermogen van die ander.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Voortdurend, tegen onze kat, tot grote ergernis soms van haar, want ze wil vooral rust.

Van welke beslissing hebt u het meest spijt?

Van elke beslissing die ik me niet meer herinner.

Hebt u het gevoel dat de jaren dertig terug zijn?

De jaren dertig, dat is van voor mijn tijd, dus daar kan ik moeilijk iets zinnigs over zeggen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Elk boek dat in mijn boekenkast staat, elke film die ik in de bioscoop heb gezien, alle muziek die ik dagelijks (ook tegen mijn wil in) hoor, alle schilderijen die ik heb zien hangen in galeries en musea.

Waarover zou u meer willen weten?

Over te veel om in één twee drie op te noemen. Van het leven voor de oerknal tot het leven na het laatste oordeel. Van het leven in het microscopisch kleine, tot het leven in andere dimensies dan die door ons waarneembaar zijn.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Dat hangt ervan af wat je bedoelt met een goed doel. Als ik een gift doe is dat aan zeer plaatselijke en kleinschalige initiatieven.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Dat liefde is iets waarin alles wat geassocieerd wordt met bekwaamheid in het leven rondom ons, een rem en een verlies inhoudt.

Vindt u seks overschat?

Als het betekent dat er samen liefde beleefd of gemaakt wordt, dan niet. Op een goede manier liefde samen beleven, bedrijven, maken, dat is een onderschatte vaardigheid. Daar mag beslist wat meer aandacht voor op school.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Als ik het letterlijk opvat, dan een weekje, maar iets langer als je het figuurlijk opvat.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Van alles, van er bewust mee omgaan, over elke dag proberen minstens 20 minuten meer dan actief te bewegen, tot letten op voeding, in lichaam en geest.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Mocht ik dat kunnen, en mocht ik weten waarheen en hoe, zou ik dat zeker overwegen.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat alle lessen die je denkt geleerd te hebben vaak een vorm van overschatting zijn, en elke situatie, elke ontmoeting en elk moment anders en nieuw zijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.