‘Autistische studenten merken vaak als eerste inconsequenties in het onderwijs op’ … autisme en studeren

Foto van Philippe Bout op Unsplash

Studenten met autisme halen gemiddeld dezelfde cijfers, vallen even vaak uit en halen net zo vaak een diploma. Ze zijn vaak ouder dan andere studenten, gemiddeld ongeveer een jaar. Ze hebben op de middelbare school vaker vertraging opgelopen. Het zijn echte doorzetters met een enorme drive. En ze zijn, dankzij hun autisme, vaak uitstekend op hun plek op de universiteit.
Het is echter onzin dat studenten met autisme slimmer zijn dan de rest. Er zijn veel films waarin dat aspect van autisme enorm wordt uitgelicht: de hyperintelligente savant die razendsnel ingewikkelde rekensommen maakt. Maar dat zijn er wereldwijd niet zoveel.
Studenten met autisme willen alleen studeren. De studie is bijna heilig: een ticket naar een volwaardig leven. Zij zijn de kanaries in de kolenmijn. Zij merken vaak als eerste inconsequenties in het onderwijs op. Dat helpt andere studenten ook. Beide groepen profiteren van duidelijkere instructies en betere begeleiding.

Theo Bakker, Nederlandse klinisch ontwikkelingspsycholoog die promoveert op onderzoek naar het studiesucces van autistische studenten, in ‘Studenten met autisme zijn de kanaries in de kolenmijn’, in de NRC van 8 juni 2022

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.