‘Onze snelle maatschappij kan wel wat autistisch talent gebruiken’ … autisme en werk

Het eerste probleem waar mensen met autisme in het arbeidsproces tegenaan lopen is de overgang van school naar een baan of van werk naar werk. Dat zijn ongestructureerde veranderingen, waar ze vaak extra ondersteuning in nodig hebben. Solliciteren is moeilijk, wanneer je weinig voorstellingsvermogen hebt, moeite hebt om zonder structuur in actie te komen en niet goed bent in communiceren.
Daarnaast is het vaak zoeken voordat je een passende baan hebt gevonden. Veel mensen met autisme hebben door problemen met school niet een diploma die past bij hun capaciteiten. Vaak hebben ze wel specialistische kennis van een bepaald onderwerp, maar als autodidacten moeten ze dan zelf hun weg zien te vinden op een arbeidsmarkt die selecteert op diploma’s. Dan komen ze in banen onder hun niveau terecht, die ze niet goed vol kunnen houden.
Maar het komt ook regelmatig voor dat mensen met autisme juist overvraagd worden. Sommige zijn echte uitblinkers, met veel vakkennis en zeer gestructureerd in hun werk, waardoor ze steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. Andere mensen, ik noem ze de langzame aanpassers, hebben net iets meer tijd nodig om zich nieuw werk eigen te maken. Vaak willen ze voldoen aan de eisen van een werkgever, en durven ze niet goed aan te geven wat ze nodig hebben om overprikkeling te voorkomen.
Maarten van Klaveren, bedrijfseconoom en klinisch psycholoog, jobcoach, gespecialiseerd in autisme en auteur van ‘Succesvol aan het werk met autisme (Hogrefe, 2022) in ‘Onze snelle maatschappij kan wel wat autistisch talent gebruiken‘ op Hogrefe.nl