‘Heb ik autisme als ik hoog scoor op de AQ-test?’ … autisme en testen

Tegenwoordig vind je overal wel een online-test over een of andere medische diagnose. Of het nu gaat over brandstapelangst, hormonale fluctuaties of een van de vele DSM -, ICD – of PDM-diagnoses.

Scarlett, een lezeres van mijn blog, mailt me: ‘We zijn met vijf vriendinnen en hebben voor de grap eens de AQ-test ingevuld. Dat kwam zo omdat mijn moeder van mijn vader altijd zegt dat hij ‘een autist’ is. Nu hebben Lisse, mijn beste vriendin, en ik redelijk hoog gescoord. Onverwacht eigenlijk. Bij ons resultaat stond : ‘je zou best toch eens een psychiater, een therapeut of een autismecentrum raadplegen’. Zou het kunnen dat wij autisme hebben omdat de we hoog scoren op de AQ-test? Mijn moeder zegt dat zoiets niet kan omdat we knappe meisjes zijn.’

Als je op de AQ-test van psycholoog Simon Baron-Cohen hoog scoort betekent dat volgens mij vooral dat je bepaalde kenmerken deelt met mensen die een diagnose autisme hebt, maar ook met anderen die niet autistisch zijn en eventueel een andere diagnose hebben. Of je nu knap bent of niet, heeft daar weinig te maken. Ik ken ook best wel wat knappe meisjes en vrouwen met autisme. Meer zelfs, ik heb een liefdesrelatie met zo’n knappe vrouw.

Als je zelf aanvoelt dat het moeilijk loopt in je leven (met oplossingen vinden, sociale situaties aanvoelen, je anders voelen), of je worstelt met bepaalde stellingen die ook in de AQ-test voorkomen, kan je het zien als een aanleiding om eens aan te kloppen bij een autismecentrum of een therapeut. Of je kan contact opnemen met een autismevereniging, bellen met een contactnummer (zoals de Autismetelefoon), of eens kijken naar websites van mensen met autisme of verenigingen zodat je een duidelijker beeld krijgt van wat autisme concreet is.

De AQ-test is volgens mij vooral bedoeld voor volwassenen met een gemiddelde intelligentie met een mate van inzicht in het verschil tussen wat ze met en zonder behulp van maskeren, camoufleren of compenseren kunnen in hun leven met anderen.

De AQ-test op zich geeft volgens mij geen uitsluitsel of je al dan niet autistisch bent. De AQ heeft 50 stellingen over sociaal inzicht en gedrag, aandacht wisselen en moeite met veranderingen, fantasie en voorstellingsvermogen en detailgerichtheid. De AQ heeft een scorebereik tussen de 0 en 50, waarbij de meeste bronnen een score van 32 zien als signaal om verdere stappen te ondernemen.

Volgens de Nederlandse psychologe Annelies Spek laat recent onderzoek echter zien dat de AQ onvoldoende is om autisme goed te kunnen aanwijzen.  Ook Dr. Peter Vermeulen (Autism in Context, Sterkmakers in Autisme) reageert op deze blog: “Als je boven de 32 scoort op de AQ is de kans dat je autisme hebt 3%. M.a.w. 97% kans dat je het niet hebt.”

De AQ zegt volgens mij vooral iets (maar niet echt veel) over je motivatie tot sociale omgang, waardoor ook mensen die bovengemiddeld excentriek, angstig, burn-out ervaren of depressief zijn ook hoog scoren.  Autistisch zijn betekent echter veel meer dan wat de AQ bevraagt.

Daarnaast kan je als gewoon begaafde persoon de test vrij eenvoudig de gewenste richting uitsturen. Het is immers voor wie veel compensatie heeft of met wat zoeken op het internet de testsleutel heeft gevonden niet zo eenvoudig om voor niet-autistisch door te gaan. Voorts is de test wat verouderd, zijn een aantal vragen voor autistische mensen vatbaar voor misverstanden (door ze letterlijk te interpreteren) en niet zo betrouwbaar vergeleken met vergelijkbare manieren om tot een vermoeden van autisme te komen.

Om op je vraag te antwoorden: nee, je hebt geen autisme om je hoog scoort op de AQ-test. Overigens vind ik geen enkele online vragenlijst betrouwbaar genoeg om ervan uit te gaan dat je autisme hebt. Zeker niet als er geen thema’s aan bod komen als sociaal anders zijn, hoe je anderen troost, en hoe je omgaat met onaangekondigde praktische veranderen in je dagelijks leven. Om maar enkele van de vele aspecten van autistisch zijn op te noemen.

3 Comments »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.