‘Het schadelijkst is dat mensen denken dat ze autisme begrijpen’ … autisme en beeldvorming


De grootste uitdaging voor mensen met autisme is het idee dat mensen in hun omgeving
denken dat ze het begrijpen. Dit leidt tot een soort overnemen en regelen van hun leven. Zowel voor familie als voor professionals geeft het idee dat je controle over iemands leven kan hebben, een gevoel van superioriteit. Dit gevoel van superioriteit kan gemakkelijk tot discriminatie leiden en dat men tegen alles in voor de eigen standpunten gaat vechten. Dit gebeurt met de beste bedoelingen, maar het laat de mensen met autisme verbijsterd achter met een gevoel van minderwaardigheid en een ernstig beschadigd zelfbeeld. Hierdoor worden hun mogelijkheden tot ontwikkeling ernstig onderdrukt; het lijkt een vorm van psychologisch lynchen. Het is alsof men in een psychologisch oorlogsgebied leeft. Een houding van ‘niet-begrijpen’ met bescheidenheid en respect zou er niet alleen toe leiden om mensen met autisme te bevragen over hun eigen kennis over zichzelf, wat van doorslaggevend belang is, maar het zou gewoonweg ook getuigen van respect en beschaving.

Martine Delfos, klinisch psychologe, in ‘Een wondere wereld: autisme als leven vanuit jezelf’ (SWP, 2022)


1 Comment »

  1. De ‘men’ in de tekst stoort danig.

    Verbazend standpunt/ een bijna begrijpen van iemand met autisme. Doch ‘men’ stoort.

    En alle autisme is anders, uiterst differentieel.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.