De GAF-score … autisme en diagnostiek

In een diagnostisch of multidisciplinair verslag ter verantwoording van een ondersteuningsnood staat al eens dat er sprake is van een bepaalde GAF-score. Laatst vraagt iemand mij wat dat eigenlijk betekent. Zelf raak ik er ook niet altijd uit. Vandaar een zoektocht.

GAF blijkt te staan voor Global Assessment of Functioning, vrij vertaald een globale beoordeling van het functioneren, of een maat hoe iemand psychisch, sociaal en beroepsmatig functioneert binnen de samenleving op dat moment, met een score van 100, uitstekend functioneren, tot 1, blijvend zichzelf gevaar toebrengen. Van geestelijke gezondheid tot een ernstige stoornis, wordt er een score toegekend. Sociale vaardigheden, uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven, beroepsmatig functioneren zijn hierbij belangrijk qua invloed. Middelenmisbruik, somatische problemen en andere last wordt niet geëvalueerd.

De GAF-schaal is het meest gebruikte instrument voor de meting van de ernst van een psychiatrische aandoening, zeker niet in de laatste plaats omdat deze kan worden ingevuld op de vijfde as van de DSM-IV. Het vormt dus een onderdeel van het diagnosesysteem. Het kan niet los gezien worden van de ‘vijf assen’ van de DSM-IV. De GAF, die op de laatste as staat, vervolledigt het beeld van de vorige vier assen. De GAF-schaal kan desgewenst worden uitgesplitst in een gedeelte voor sociale belemmering (GAF-s) en een gedeelte voor psychopathologische belemmeringen (GAF-p) – volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Iemand kan een depressie hebben en het Syndroom van Asperger. Heeft hij een goede emotionele draagkracht om hiermee om te gaan, en weet hij zich te beredderen, dan leidt dit tot een hogere GAF-score. Heeft hij met dezelfde diagnoses eerder een zelfmoordbeeld, dan zal er een lage GAF-score zijn. De manier hoe iemand functioneert, de emotionele draagkracht, en de ernst van de symptomen .. daar is een GAF-score een indicatie voor.

Iemand met een GAF-score van bijvoorbeeld 57 zal zowel matige moeilijkheden ervaren in het individueel functioneren als matige problemen in het functioneren binnen werk, thuis en/of school. Deze matige symptomen kunnen bijvoorbeeld frequente depressieve stemmingen en slapeloosheid zijn, occasionele angstaanvallen, onaangepast taalgebruik, eetproblemen of ondergewicht. Op het werk zijn er weinig vrienden of veel conflicten met collega’s.

Iemand met bijvoorbeeld 70 daarentegen heeft hetzij milde aanhoudende symptomen hetzij moeilijkheden in school, werk of thuis die niet slechts te maken hebben met psychosociale stressoren. De persoon heeft wel betekenisvolle interpersoonlijke relaties, wat bij mensen met een GAF-score van 57 veel minder is.

De GAF-score gaat niet over de toestand van de hersenen van iemand maar over diens algemene levensomstandigheden. Zo’n score kan een indicatie geven over hoe goed of hoe slecht het met iemand gaat op het moment van observatie. De groep die het laagste scoort zou in principe praktisch elke mogelijkheid aangrijpen om zichzelf van kant te maken.

De GAF-score is tevens een momentopname, een soort schatting door het diagnostisch of ondersteunend team. De GAF-score wordt meestal bepaald door te scoren op een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst.

De interpretatie van de antwoorden is daarentegen een zaak van psychologisch inzicht, ervaring van de deskundige en de mate van medewerking van de te evalueren persoon. De GAF-score wordt ook niet door alle deskundigen beschouwd als een goede indicatie en bruikbaar instrument.

Het is voor sommige mensen ook een enge gedachte dat een arts door middel van een test in een cijfer zijn toestand weergeeft. Zij vrezen dat de uitkomsten van testen als een grotere waarheid wordt gezien dan hoe iemand functioneert op moment dat hij in levende lijve aanwezig is bij de ondersteuner of in de situatie. Gedrag verandert immers voortdurend, volgens hen.

Deskundigen gaan echter vooral voort op indicaties vanuit tests, en houden de veranderingen in het functioneren onvoldoende bij, aldus sommigen. De GAF zou dus te weinig dynamisch zijn. Dat is misschien een van de redenen waarom de GAF-score in de nieuwste versie van de Diagnostische gids DSM is weggelaten en in het diagnostisch traject voortaan mogelijkerwijs niet meer gebruikt zal worden.

Niet zozeer de GAF-score maar wel de tijd om iemand te beoordelen is echter een probleem. Professionelen staan voor heel wat dilemma’s. Weten zij voldoende van een cliënt om een zo goed mogelijke ondersteuning op te zetten ? Hoe kan ik zo veel mogelijk cliënten helpen binnen een beperkt tijdsbestek. Dit zijn meestal vragen die tegenover elkaar en tegelijk worden gesteld. Efficiëntie is daarbij vaak een groot probleem.

In die zin kan de GAF-score zowel een valkuil als een brug zijn naar een betere ondersteuning.

12 Comments »

 1. mag je van iemand met een pdd-nos (mcdd ) stoornis en een gaf 45 verwchten dat zij met het openbaar vervoer kan reizen .ik boks al enige tijd op tegen een instelling die een dossier hebben afgegeven waarvan je denkt zo,n persoon met die stempel moet worden opgesloten .
  maar ze verwachten wel dat ze met het openbaar vervoer kan reizen (eerst begleid en later zonder )
  maar volgens mij willen ze geen passend vervoer zoals een taxi inzetten

  Like

 2. Vandaag heb ik de diagnose gekregen: PDD-NOS en een GAF-score van 45. Ik snap inderdaad dat de score in de loop van de tijd kan veranderen. Ik ben nu 51 en heb nu dus de diagnose gekregen.

  Like

 3. @Claire: Ik zou het zo sterk niet stellen. Je hebt er wel wat invloed op in de zin dat je er bedenkingen bij kan maken. En voor zover ik heb ervaren, is zo’n score geen waarde-oordeel, maar eerder al dan niet een erkenning van de ernst van de situatie. En dat oordeel, dat label, die diagnose … die krijg je elke dag, van de mensen die je omringen of die je ontmoet in de buurtwinkel.

  Like

 4. Volgens mij zijn dat de behandelend psychiater en/of het diagnostisch team. Degene die het krijgt kan ’t ook vragen. Of je daar dan een (eerlijk) antwoord op krijgt, is natuurlijk iets anders.

  Like

 5. Ik heb een gafscore van 55 na een langdurig onderzoek met veel vragenlijsten, analyses en gesprekken met mij en mijn omgeving. Het is bij mij wel deels op een vragenlijkst geënt, meerdere zelfs, denk echter niet dat deze lijsten openbaar verkrijgbaar zijn.

  Like

 6. Dankjewel voor je reactie. Ik denk niet dat er een vragenlijst is. De evaluerende psychiater/diagnost baseert zich volgens mij op zijn of haar klinisch oog. Men vertrekt daarbij van de vraag ‘functioneert de persoon die voor mij zit als minder dan optimaal ?’ om binnen een gesprek af te toetsen op welke schaal de patiënt/cliênt zich bevindt. Soms vraagt de diagnost/psychiater ook hoe die persoon zichzelf zou beoordelen.

  Like

 7. Is die vragenlijst die tot de Gaf-score leidt, ergens te vinden op internet? Kun je hem kopen in een boekwinkel?

  Groet, Jan Jaap

  Like

 8. Voor zover ik weet is ’t de invloed op het functioneren die de stoornis (diagnose) heeft. Mensen met eenzelfde diagnose kunnen twee verschillende GAF-scores hebben, omdat hun levenssituatie op dat moment ook nog door iets anders bepaald kan worden (bv alcoholisme of een traumatisch voorval los van de diagnose). Zelf had ik bij mijn diagnose een GAF-score van 55, terwijl een goede vriend 70 had. Het kan dus wisselen.

  Like

 9. Ik heb ook ASS en een GAFscore van 45.
  Wat ik me afvraag: zijn er bepaalde GAFscores die gekoppeld worden aan bepaalde diagnoses?

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.