#50books (24): Mijn boek voor de zomer

Het lijkt erop dat het een schitterende zomer wordt. Af en toe wat zon, nu en dan een fikse bui, een frisse bries, niet al te warm maar toch ook niet bitter koud, een overvloed aan wolken … prima dus om wat bij te lezen. Zelf heb ik al jaren geen vakantie meer gehad. Bij Tistje.com wordt er elke dag keihard gewerkt, in het zweet des aanschijn, om van alles rond te krijgen.

Er blijft dus weinig tijd over om boeken te lezen, laat staan te kopen. Zeker omdat ik mijn huishoudbudget beheer volgens de gouden regels van Olli Rehn. Boeken kopen is alvast niet verantwoord volgens Rehn. En in je vakantie kan je maar beter aan sport doen. Zodat al die grijze cellen paraat blijven voor het zinvolle werk.

Hoewel ik anders wel een lijstjesliefhebber ben, stel ik geen lijstjes op van de boeken die ik graag zou lezen in de zomerperiode. In de zomer wil ik vooral mijn ogen laten rusten. Met de ogen dicht luister ik daarom vaker naar een geluidsboek of een podcast. Soms terwijl ik iets noodzakelijks doe, soms soezend op een of ander terras, met een zonnebril en een verfrissend drankje. Door mijn oortjes klinkt dan Lolita van Nabokov, in de voortreffelijke opname van Jeremy Irons, of de Sonnetten van Shakespeare.

Als ik dan toch een boek zou moete kiezen dat ik zou willen lezen, dan moet ik eens diep nadenken.

Een keuze maken tussen alle boeken die ik al eens heb gelezen, en terug zou willen lezen, is bijna onmogelijk. Dan zou ik moeten kiezen tussen Het Parfum, Liefde in tijden van Cholera, Absurde Overvloed en De Ontdekking van de Hemel. Dat wil ik niet, en bovendien zijn dat eerder boeken voor buiten de vakantie.

Misschien kies ik voor een zomerdag wel voor The Curious Incident of the Dog in the Night-time van de Engelse schrijver en dichter Mark Haddon.

In het boek vertelt Christopher over zijn zoektocht naar de dader van de brutale moord op de hond van zijn buurvrouw. Uit zijn vertelstijl zou blijken dat hij de wereld heel anders ervaart dan een gemiddelde mens. Voor fans van speurverhalen onder ons doet de titel al een klein belletje rinkelen.

Bij een zoektocht onlangs bleek dit immers het meest populaire boek wereldwijd te zijn over autisme. Terwijl er nergens vermeld wordt dat het erover gaat.

Op een zevende plaats in diezelfde lijst staat trouwens nog een opmerkelijk boek, dat ik al eens gelezen heb: De Vreemdeling van Albert Camus. Voor wie liever een wat serieuzer boek leest dan dat van Haddon. Zelf heb ik het al gelezen, en vond het erg goed, herkenbaar, maar niet meteen voor mijn stemming in de zomer.

The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon wordt dus mijn keuze voor de vakantie. Omdat je er een leuk stukje van Londen door leert kennen, en het hele parcours zelfs kan nalopen (voor wie dat wil). Omdat het ergens ook typisch Brits is. Omdat het verhaal leuk beloofd te zijn. Spannend (en toch niet té). Met verrassende wendingen. Niet te dik (en niet te dun). En omdat ik er gewoon zin in heb. Als dat niet zou volstaan.

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week was de vraag: Welk boek mag volgens jou niet ontbreken op de #50books zomerleeslijst?

1 Comment »

  1. Het e-book in Nederlandse versie is een afgang door het vele onnodige gebruik van vloeken. Het milieu waarin het verhaal zich afspeelt kan stukken beter verwoord worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.