‘Geen betere tijd als deze om autistisch te zijn’

Autisme is een verschrikkelijke, levenslange stoornis, maar er is geen betere tijd als de onze om persoon met autisme te zijn. Iemand met een diagnose autisme heeft tegenwoordig immers meer toegang tot ondersteuning en kansen op scholing dan ooit tevoren.

Dat leidt ertoe dat er ouders zijn, van wie de kinderen zeldzame genetische aandoeningen hebben, met beperkingen op sociaal vlak en taalvaardigheid of verstandelijke beperkingen, zoals het Syndroom van Down, die erop aandringen dat hun kind de diagnose autisme krijgt. Hoewel de vroegste schrijvers over autisme nooit hadden durven dromen dat de term ooit op deze ziekten zou worden toegepast.

Misschien is dat niet zo verrassend, aangezien er tegenwoordig veel minder stigma vasthangt aan autisme dan ooit het geval was.

Unstrange minds: remapping the world of autism / Roy Richard Grinker (antropoloog en vader van een dochter met autisme) (2008) (eigen vertaling)

1 Comment »

  1. De enige reden dat de stigma’s nu minder zijn is (denk ik) dat mensen met autisme zelf er meer open over zijn, de dialoog met mensen opzoeken die geen autisme hebben.

    Mooie blog, mooie conclusie, betere tijden dan ooit inderdaad voor hen met autisme, maar we (zijnde mensen met autisme) zijn er nog lang niet wat dat betreft.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.