Autisme, Nietzsche en Dionysos

Vijf jaar geleden zag ik een documentaire op National Geographic. Een beroemde neuroloog, Alan Synder, probeerde bij gezonde mensen symptomen van autisme op te wekken. Hij verdoofde hun linkerhersenhelft, en wat bleek? Het werden rekenwonders. Een doosje tandenstokers dat op de grond viel, konden ze in een oogwenk tellen. Precies zoals Dustin Hoffman in ‘Rain Man’. Die documentaire, dat was een geweldige aha-erlebnis. Ik had filosofie gestudeerd. Nietsche gelezen, dus. zoals iedereen had ik er nog geen kwart van begrepen, maar wat ik altijd goed onthouden had, was dat twee grote krachten werkzaam zijn in onze cultuur. De Griekse God Apollo – symbool voor de ratio – en de Griekse God Dionysos – symbool voor de verbeelding en de overgave. ‘Dit is precies hetzelfde,’ dacht ik, toen ik die documentaire zag. De linkerhersenhelft, de ratio, dat is Apollo. De rechterhersenhelft, de overgave, dat is Dionysos.

Bart Van Coppenolle, ingenieur, filosoof en ondernemer in ‘Ik ga problematisch veel geld verdienen’ (De Tijd, 30 oktober 2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.