Het autisme heeft mij niet

Ja, je kent mij. Ik ben die jongen die wat anders is. Slim in heel wat aspecten, goed in wiskunde en wetenschappen. Mode en sport kunnen me niet boeien. Ik hoor nergens bij.

Ik ben diegene die je graag alternatief, wijsneus, rare snuiter en nog van alles noemde. Op school ben ik meestal degene waarmee gesold wordt, die geplaagd en gepest wordt. Omdat ik afwijkend ben.

Ik denk dat heel wat mensen onder jullie dat doen omdat je van nature bang bent voor mensen en dingen die vreemd zijn aan jullie wereld. Wie ik ben, past nu eenmaal niet in jullie idee van hoe het hoort. Daarom moet ik gestraft worden. Omdat ik soms ongepaste reacties geef, wat ongekunsteld en onbevangen ben of onvolwassen ben. Of niet jullie ‘humor’ snap of de onderliggende betekenis van gezichtsuitdrukkingen snap.

Leidt dit er dan toe dat ik minderwaardig ben aan jullie? Dat is natuurlijk verkeerd. Ik heb autisme. Merk op dat ik zei: ik heb, hét autisme heeft mij niet.

Het is evenmin besmettelijk. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je het van mij vangt als je ‘hoi’ of ‘dag’ tegen me zegt. Zelfs door me toe te laten in een conversatie zal je het niet vangen.

Mijn verstand zit gewoon anders in een, is anders gestructureerd dan het jouwe. Zodat ik de wereld die zich aan mij voordoet anders zie. Dat is alles. Meer niet.

Marc Riviera in Tears of Pain: Life with Autism (Amazon/eigen uitgifte, 2013) (eigen vertaling)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.