‘Ieder genie is ook een beetje gek’

De idee dat een geestelijke stoornis iemand zo nu en dan goed van pas kan komen, en soms naast een bovenmatige spanning ook buitengewone, bizarre voordelen kan opleveren is niet echt nieuw. De filosoof Aristoteles merkte meer dan 2400 jaar geleden al op: ‘Ieder genie is ook een beetje gek’.

Als het gaat om autisme en schizofrenie, vinden de meeste mensen deze link tussen ‘genie’ en ‘gekte’ waarschijnlijk een vanzelfsprekende zaak dankzij kaskrakers in de bioscoop als Rain Man en A Beautiful Mind.

In zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield doet de neuroloog en psychiater Oliver Sacks verslag van zijn befaamde ontmoeting met ‘de tweeling’. De sterk autistische John en Michael verbleven op hun zesentwintigste in een inrichting.

Op het moment dat hij een doosje lucifers op de grond liet vallen, riepen ze allebei tegelijk ‘111’. Terwijl Sacks de lucifers bijeenraapte, begon hij te tellen …

Kevin Dutton in ‘De lessen van de psychopaat’ (De Bezige Bij, 2012)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.