‘Het is een raadsel, het is een grap’

In de film Rain Man reageert Dustin Hoffman (in zijn briljante vertolking van de autistische Raymond) op stress door steeds opnieuw te trachten het raadsel van Abbott en Costello’s klassieke nummer ‘Who’s on First?’ op te lossen.

In wanhoop roept zijn broer (Tom Cruise) naar Ray: ‘Het is een raadsel, het is een grap. Als je dat zou begrijpen, zou je misschien beter worden.’ Psychiatrisch naïef misschien, maar al met al toch diepgaand.

Het is een pathologie die helemaal niet vreemd is voor eenieder die de meest briljante en prestigieuze filosofen van vandaag aan het werk heeft gezien. Het feit dat filosofische problemen notoir moeilijk, zelf onhandelbaar zijn, wordt beschouwd als een bewijs voor hun diepgang.

Maar onhandelbaarheid kan ook een teken zijn van intellectueel masochisme of, onschuldiger en onschadelijker, van intellectuele masturbatie. Het besef dat filosofische raadsels zowel onhandelbaar als onbeduidend zijn, is een goede reden om te beklemtonen dat ze uiteindelijk enkel ‘omwille van zichzelf’ worden onderzocht.

Wittgenstein schreef ooit dat een compleet filosofisch werk uit niets anders dan grappen zou kunnen bestaan. Zelf heeft hij dit werk natuurlijk nooit geschreven.

 Robert C. Solomon in Het plezier van het denken (Lemniscaat, 1999)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.