Als de toon van een kurk getrokken uit een fles

Leven of samenwerken met mensen met autisme doet vaak eigenaardigheden van het neurotypische (niet-autistische) denken oplichten die anders onze aandacht zouden zijn ontgaan.

Bijvoorbeeld: mensen met autisme zijn bevrijd van de verplichte aandacht voor het denken van anderen wat het zo moeilijk maakt voor mensen met een typische ontwikkeling om werkelijk originele gedachten te hebben en de kuddegeest te vermijden.

Op dezelfde manier herinneren ze ons eraan hoe doof velen van ons zijn geworden voor onze auditieve omgeving.

We zouden ons kunnen afvragen waarom andere kinderen (zonder autisme) het geluid van druppend water in het bad niet nabootsen of niet afgeleid worden door de verschillende klankkleuren van de stemmen van mensen die toch hetzelfde lijken te zeggen.

Beeld je in dat je luistert naar alle geluiden om je heen op dezelfde manier als je naar muziek luistert. Beeld je in dat je een getalenteerde jonge man met autisme bent die spontaan de toonhoogte van een kurk getrokken uit een fles benoemt of van de ‘ping’ in het signaal dat waarschuwt dat de deuren sluiten.

Muziek is een ruimte waar mensen met autisme en neurotypicals elkaar werkelijk kunnen vinden. Onderzoek wijst uit dat we muziek emotioneel erg gelijklopend beleven en er op reageren.

We komen soms te snel tot de conclusie dat mensen met autisme visuele denkers zijn, waarbij we voorbijgaan aan het belang van geluid. Als er één gouden regel is in het werken met mensen autisme, dan is het wellicht dat er geen gouden regels zijn. Behalve dan misschien ‘praat niet te veel’?

Francesca Happé in ‘Music, Language and Autism: Exceptional Strategies for Exceptional Minds’ van Adam Ockelford (Jessica Kingsley Publishers, 2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.