Een bewogen jaar … 2013

Elk jaar komt het terug. Een tsunami van jaaroverzichten, conferences en eindejaarsvraagjes. Gevolgd door goede intenties, nieuwe beginnen en welgemeende plannen. Met champagne, vuurwerk en traditionele omhelzingen.

Vieren is niet verplicht en niet zo eenvoudig te verstaan

Potdoof, stekeblind, een beetje licht in het hoofd (of volledig weg) en voldaan van de hapjes … beginnen we daarna weer een nieuw jaar.

Of niet, voor wie een andere dan de gregoriaanse kalender volgt. Misschien zelfs een volledig eigen, zelf uitgevonden kalender. Waar feestdagen, vuurwerk, overdadig eten en drinken, en andere stimuli voor ritmestoornissen niet op voorkomen. Vieren en/of feesten is immers niet verplicht en vaak ook niet zo eenvoudig te verstaan.

Wij blijven gezellig thuis. Onder ons. Bovendien: de champagne is hier al begin februari gekraakt. De achtste om precies te zijn. Toen was er immers die spetterende virtuele party ter gelegenheid van onze vijfde verjaardag. Uitermate autismevriendelijk trouwens.

2013 was een bewogen jaar: een groeiend onbegrip voor begrenzing & beperkingen

2013 was een bewogen jaar. De belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend dit jaar is volgens mij het groeiend onbegrip voor begrenzing, en het onbegrip voor limieten aan groei.

Voor mij was 2013 een jaar waarin ik steeds minder naar televisie keek, onder andere door de toenemende beeldfrequentie. Een programma als Ik heb een lief en het Youtube-kanaal ter gelegenheid van de Wereld Autisme Dag vielen positief op. Ook de beeldvormingcampagne van de Vlaamse Vereniging Autisme vond ik geslaagd.

Dit jaar las ik vooral boeken, onder andere vijf boeken met autisme als thema. Twee Nederlandstalige en drie Engelstalige boeken. Het Engelstalige boek The Rosie Project van Graeme Simsion vond ik het beste boek.

Weer wat gegroeid

In 2013, het vijfde jaar dat Tistje.com bestaat, is deze blog weer wat gegroeid. Met 37,5% om precies te zijn. Met 256 nieuwe stukjes trok deze blog gemiddeld 360 unieke bezoekers per dag. Deze kwamen vooral van de sociale media verbonden aan deze blog (Facebook, Twitter en LinkedIn), de community van de Vlaamse Vereniging Autisme en van de site voor informatie over autisme, Participate!.

Bezoekers aan deze blog komen uit maar liefst 92 landen. Nog meer dan andere jaren komen bezoekers uit Nederland (65%). Het Belgische bezoekersaantal daalt al enkele jaren en komt nu op 30%. Een toenemend aantal bezoekers uit de Verenigde Staten (3%) en Suriname (1%).

Bezoekers kwamen vooral via deze trefwoorden of zochten dit op Tistje.com: ‘welke medicatie bij autisme’, ‘autisme en verliefdheid’, ‘autisme relatie’, ‘autisme en liegen’, ‘autisme en dementie’, ‘autisme en dieren’, ‘gaf score’, ‘verliefd zijn’, ‘ik wil ook een lief’, ‘brein bedriegt’, ‘autisme en seksualiteit’ en ‘autisme en ouder worden’.

Tistje.com telt nu 735 ‘volgers’. Dat doet mij veel plezier en ik hoop hen ook in 2014 een zo goed mogelijke blog aan te bieden.

Het WordPress Jaarverslag stelt het zo: Tistje.com was viewed about 133,565 times in 2013. In 2013, there were 256 new posts, growing the total archive of this blog to 768 posts. The busiest day of the year was May 14th with 870 views. The most popular post of this year was Wat een vrouw moet weten als ze verliefd wordt op een man met autisme. Your most active commenters ware Claire Boekraad (85 comments), Dina W. (36 comments), Mar Wanrooij (15 comments), Conny (14 comments) and Naduah (with 11 comments). Perhaps you could send them a thank you note?

Dit jaar begon Tistje.com met het thema niet serieus genomen worden. Al is het iets van alle tijden, het lijkt er niet op te verbeteren, en treft alle lagen van de bevolking. ‘Trek je het niet aan’, en een stoïcijnse houding (in de filosofische betekenis van het woord) zijn een mogelijke maar niet altijd haalbare oplossing.

Het jaar van de vier reeksen

2013 was uiteraard ook het jaar van de citaten en fragmenten uit allerlei verwachte en onverwachte boeken. En het jaar van de reeksen.

De zwart-wit-reeks

Een eerste was de zwart-wit reeks, met prikkelende stellingen, geïnspireerd door de gelijknamige reeks in het tijdschrift van Autisme Centraal. Gebalde, zeer concrete stellingen die door hun aard tegelijk wat irritatie opriepen. Toch waren bijdragen als ‘Een huisdier voor iedereen met autisme?’ en ‘Wie autisme heeft kan niet zelfstandig wonen’ veel bezochte (en hopelijk gelezen) artikels.

De vijf vragen aan … – reeks

De meest verrassende reeks, voor mezelf dan, was de ‘Vijf vragen aan …’-reeks, geïnspireerd door de ‘3 vragen aan …’ van de Vlaamse Vereniging Autisme. 

Het deed me veel plezier en verraste me dat maar liefst negen mensen tijd namen om vijf vragen uitvoerig te beantwoorden. In 2014 hoop ik de antwoorden van nog enkele aangeschreven mensen te ontvangen.

De A tot Z-reeks

Een derde reeks was de A tot Z-reeks, geïnspireerd door het abecedarium, een gedicht waarvan elke regel of strofe begint met de opeenvolgende letters van het alfabet.

Voor zesentwintig letters een woord vinden en er een stukje over schrijven, dat is niet gelukt. Het jaar is met ‘Alleen-zijn’ begonnen. Even zag het ernaar uit dat het jaar zou eindigen met ‘Goesting’. Uiteindelijk is het ‘Hoop’ geworden.

De #Ananas-reeks

Een vierde en laatste reeks was de #Ananas-reeks, oorspronkelijk bedoeld om elke maandag een lezersvraag te beantwoorden. Vooral ‘Hoe kan je mensen met autisme goed straffen?’ bleek (om een of andere reden) populair. Deze reeks is uiteindelijk op zeven bijdragen gestrand, maar gaat ook in 2014 door. Er zijn immers nog zoveel interessante vragen die lezers hebben toegestuurd.

Interessante vragen van lezers/bezoekers

Veel mensen stuurden immers vragen per mail of gewoon als reactie (al dan niet toegestaan op de blog).

Zoals: Hoe kan ik mijn apathische zoon met autisme ertoe aanzetten uit zijn schulp te komen? Ik zoek een beha voor een jonge vrouw met autisme, kan je mij helpen? Hoe kan een psychiater mij helpen? Zit een man veel aan een vrouw als hij verliefd is?

Mijn werkgever erkent mijn autisme niet, hoe kan ik het hem duidelijk maken? Ik wil zelfstandig maar niet alleen wonen, heb je raad? Welk beroep zou volgens jou het best passen bij iemand met autisme? Is huppelen en giechelen typisch voor autisten?

Thema van het jaar: de liefde

Wat betreft de thema’s, is het duidelijk dat veel mensen (met of zonder autisme) worstelen met of op zoek zijn naar de liefde. Of graag willen weten hoe mensen met autisme liefde zien. Of ze überhaupt verliefd kunnen worden en of ze wel gevoelig zijn voor andermans verliefdheid?

Of autistische mannen hun vrouw kunnen bedriegen En in welke mate mensen bevreesd moeten zijn dat hun partner met autisme liegt of verslaafd wordt? Hoe kan ik omgaan met afgunst bij mijn autistische man? ‘Waarom trouwen’ vraag mijn man met autisme, wat zou ik het best zeggen? Nemen mannen ook een relatie als ze niet verliefd zijn? Moeten liefdes – en partnerrelaties echt wel wederkerig zijn en Is dat niet de ander onder druk te zetten of manipuleren om liefde te geven?

Een van de meest vreemde vragen is dan weer deze: Hoe kan ik het huwelijk van mijn kleindochter en haar autistische man nietig laten verklaren – via een erkende website heeft hij, na het invullen van een test, zijn diagnose bekomen ?

Op persoonlijk vlak een bijzonder actief jaar

Op persoonlijk vlak was het een bijzonder actief jaar. Behalve de activiteiten als ervaringswerker, de revalidatie van een rugblessure, was er de verloving met mijn vriendin en het houten jubileum van onze relatie.

Zo verraste ik haar met een geplande dagtrip naar een dierenpark. Met de trein, zodat we tijd hadden voor elkaar. Met veel zon die dag. En mijn vriendin die van elk dier minstens één foto en van mij meerdere trok. De uitstap was niet ‘af’ zonder een pluchen diertje te kopen. Naast de hond, de giraf, het babyolifantje, de waterschildpad, de aap, het nijlpaard, het stokstaartje is er nu ook een koala. Onze wasmachine raakt al goed vol.

Wat rest: de overgang van oud naar nieuw

Wat rest, is nog de overgang van oud naar nieuw zelf. Of er vuurwerk komt, hangt af van de weergoden.

Gewoonlijk gaan mijn vriendin en ik wel kijken. Gewapend met oordopjes in, zonnebril op en elk een opvouwbaar zitje. Als het even meezit, maken we ook dit jaar op het mooiste strand van Europa het aftellen mee. Verder verloopt oudejaarsavond vrij rustig.

Voor ons vormt het alvast een goede gelegenheid om stil te zijn, even terug en vooruit te blikken. En voor u en uw geliefden een goed, gezond, gelukkig, … kortom gewenst 2014 te wensen. Met inspirerende, stimulerende en/of motiverende in – en uitzichten.

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.