‘Dat autisten geen gevoel hebben, dat is niet waar’

Dat mensen met autisme geen gevoel hebben, is gewoon niet waar. Haar campingstoeltje kraakt als ze met een ruk rechtop gaat zitten. Haar ogen worden groot, met opgetrokken wenkbrauwen begint ze het artikel nieuwsgierig te lezen.

Vol verbazing leest ze over de mogelijkheid om bruggen te bouwen tussen mensen met en zonder autisme. Gespannen leest Emma verder. Voordat iemand met autisme zijn gevoelens kan uiten, moeten eerst de verschillende fragmenten aan elkaar gepuzzeld worden. Langzaam laat Emma de woorden tot zich doordringen. Zou het echt waar zijn? Zou het echt mogelijk zijn om hun communicatie beter te laten verlopen. Dan hebben ze daar wel hulp bij nodig!

Als een bliksemflits slaat deze conclusie in. Het beneemt haar voor even de adem. Ze heeft het nooit uit handen durven geven. Maar nu komt ze met een schok tot de ontdekking dat het nodig is.

Onder aan het artikel ziet ze in kleine lettertjes een verwijzing naar een internetsite taan. Daar kan ze thuis de nodige informatie opzoeken. Aandacht leest ze het artikel nogmaals, alsof ze zo de sluimerende twijfel tot zwijgen wil brengen. Het gebonk van haar hart heeft nu een andere grond: ze proeft een nieuwe vechtlust. Dit moet Stijn weten!

Gea Veldkamp in Verbonden met jou (Omniboek, 2015)

2 Comments »

  1. Oh ja. Ook als iemand anders iets overkomt, waarvan ik weet dat deze persoon daar niets aan kunnen doen. (Ziekte, ergens de schuld van krijgen, iets naars mee heeft gemaakt), dan leef ik met die persoon erg mee. Zeker personen waarmee ik goede banden heb.

    Like

  2. Zelf heb ik de diagnose kernautisme met begaafde intelligentie…..

    Nou mijn gevoel is juist extreem hoog. Ik ben een echte gevoelsmens. en ik ben hoog sensitief. (HSP) Iets waarover ik meer heb gehoord dat HSP en autisme in veel gevallen samen gaan.
    Ook als mijn partner ergens aan mijn lichaam iets aanraak, voel ik het ook ergens anders in mijn lijf.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.