‘Als iemand me zou zeggen wat ik mag verwachten …’

Wanneer ik voor het eerst voelde dat hij autistisch was? Hoe kan ik in godsnaam daarop antwoorden. Als je bedoelt wanneer ik merkte dat er iets verkeerd aan hem was, dan was dat het moment niet lang nadat mijn vrouw was gestorven.

Als ik terugkijk, en met wat de dokters me vertelden, vermoed ik dat het veel eerder begon. Hij was een bijzonder rustige baby, en als we een bepaalde routine volgen had je nooit last met hem. Ik ben verteld dat dit typisch is voor autistische baby’s. Hij was ook mooi, maar de meeste autistische kinderen zouden ook fysiek perfect zijn.

Als iemand me een beetje zekerheid kon geven over wat ik mag verwachten. Maar ze zijn allemaal zo vaag – misschien dit, misschien dat, misschien komt het nog goed, misschien kan je hem best naar een speciale opvang sturen.

Had hij nu een verstandelijk defect, dan hadden ze nog gezegd: hij kan genezen worden of niet. Maar nu … het is dat onvoorstelbaar erge gevoel van hopeloosheid en niet weten wat ik kan doen dat het beste voor hem is.

Patricia Robbins in Play fair with love (Hodder & Stoughton, 2015)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.