Waarin hoogsensitiviteit verschilt van autisme

Hoogsensitiviteit is een normale variatie in het aangeboren temperament. Het is echter geen diagnostische categorie. Onder specifieke DSM-diagnoses die met sensitiviteit verward kunnen worden is de autismespectrumstoornis.

Veel mensen met autisme raken ontregeld door hoge niveaus van specifieke soorten prikkels maar voor andere prikkels zijn ze juist ongevoelig, vooral voor sociale signalen. Bovendien wordt sensitiviteit bij autisme veroorzaakt door foutieve interpretatie van zintuiglijke informatie, die niet op een dieper niveau wordt verwerkt.

Sensitieve personen hebben, in tegenstelling tot mensen met autisme, geen dwanggedachten en bezitten een groot inlevingsvermogen en redelijke tot uitstekende sociale vaardigheden. Sensorische belasting is wel een kenmerk dat regelmatig wordt geassocieerd met autistische stoornissen (bijv. Mark Haddon, The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, 2003).

Maar afgezien hiervan is niet één criterium voor autisme van toepassing op hoog sensitieve volwassenen of kinderen, voornamelijk omdat hoog sensitieve mensen doorgaans wel reageren op sociale signalen en goed zijn in sociale interactie. Bovendien hebben sensitieve personen een levendige fatnasie en allerlei interesses in plaats van beperkte preoccupaties.

Elaine Aron in Hoog Sensitieve Personen en psychotherapie (De Arbeiderspers, 2011)

6 Comments »

 1. @Barbara: Vooreerst bedankt om te reageren op dit citaat.
  Toch denk ik dat u een aantal zaken met elkaar verwart. Er zullen wellicht mensen met autisme en mensen met hsp (wat dus geen label is) die gelijkaardig gedrag vertonen. Het zijn per slot van rekening mensen. Ik heb dit citaat vooral gebruikt omdat de auteur (iemand die toch wat kent van hsp, en daarover gaat het hier) om aan te geven dat de twee heel wat verschillen hebben. Daar zit volgens mij geen etikettering of medicalisering bij, maar vooral een visie. Het is ok dat het er niet mee eens bent, maar ik zie in uw antwoord niet echt argumenten daarvoor. Verder vind ik het een beetje jammer dat u, als werkende met kinderen en ouders, vervalt in een aantal platitudes: autisme heeft uiteraard zoveel vormen als er mensen met autisme zijn, maar verschillende vormen van autisme zijn er volgens mij niet (en ja, ik ‘werk’ ook met mensen met autisme).

  Like

 2. Ben het volledig met Dina eens. Met dit artikel wordt wederom een “verkapt” etiket geplakt op hsp en autisme. Mijn zoontje van 4,5 is autistisch, zeer sociaal aardig, inlevend naar mensen maar fixatie letters/cijfers. Omgekeerd mensen met hsp kunnen ook weer kenmerken van autisme hebben. Daarnaast heeft autisme zoveel vormen. Mag je niet zomaar dingen stellen. Ik werk met kinderen en ouders en uit ervaring is geen enkel kind met autisme hetzelfde. Het is enorm ongrijpbaar en net als iedereen, elk kind met autisme is weer anders. Hsp ook. Alles kan een rol spelen, karakter, leefomgeving etc..

  Like

 3. @Dina Dan zou ik graag van je horen hoe je autisme zou omschrijven en waar de beperkingen van een individu met autisme dan wel liggen?

  Like

 4. Dit : “Sensitieve personen hebben, in tegenstelling tot mensen met autisme, geen dwanggedachten en bezitten een groot inlevingsvermogen en redelijke tot uitstekende sociale vaardigheden. ”

  En dit : “Maar afgezien hiervan is niet één criterium voor autisme van toepassing op hoog sensitieve volwassenen of kinderen, voornamelijk omdat hoog sensitieve mensen doorgaans wel reageren op sociale signalen en goed zijn in sociale interactie. Bovendien hebben sensitieve personen een levendige fatnasie en allerlei interesses in plaats van beperkte preoccupaties.”

  Alsof mensen met autisme geen of nauwelijks sociale vaardigheden, een levendige fantasie en allerlei interesses zouden hebben.
  Dat is weer zo’n nt veronderstelling die van geen kant klopt.
  Ik blijf erbij dat zij geen autisme hebben en dus niet kunnen weten wat het is om het te hebben.
  Ze veronderstellen van alles maar kunnen niet in het autistische brein kijken dus ook niet zo denken en beleven.
  En dus blijft het voor hen maar gis- en natte vingerwerk en ‘ik neem aan dat het zo zit want dat denk ik te weten en ik heb ervoor geleerd dus is het zo”
  Woest word ik ervan Sam.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.