‘Autisten bewegen zich als vissen in de zee van Big Data’

Vroeger werkte hij in een landschapskantoor, ging over de middag met zijn collega’s naar het bedrijfsrestaurant en niemand wist dat dit voor hem de hel betekende. Dat hij prikkels moeilijker kan plaatsen: telefoons die jammeren, geroezemoes van stemmen, kletterende borden – alles raast ongefilterd zijn hoofd binnen. Nu is dat allemaal anders.

De samenleving betekent stress voor hem. Ze maakt hem moe, zo erg dat hij er verdwaasd bij zit in het openbaar vervoer of in het restaurant, in een andere wereld binnenin gevlucht. Je ziet het ook niet aan hem dat hij autisme heeft. Hij mijdt weliswaar oogcontact, en zijn woorden zijn zeer zakelijk, maar verder is er niets opvallend.

Artsen beschrijven autisme als een stoornis in de waarneming en verwerking van informatie. Gebaren en mimiek zijn voor mensen met autisme moeilijker te duiden, waardoor communicatie voor hen meer inspanning kost. Anderzijds: terwijl andere mensen slechts een gekrioel van letters en getallen zien, snappen mensen met autisme de patronen die daaronder liggen. In het dagelijks leven zijn ze vaak hulpeloos, maar ze bewegen zich wel zo vlot als vissen op het internet en in de zee van Big Data.

Christian Ewers in “Der Erstaunliche Karrière eines Autisten, der Frührentner war, bei einem Start-up anheuerte und jetzt von headhuntern gejagt wird” (‘De verbazingwekkende loopbaan van een Autist, die leefde op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, bij een opstartend bedrijf aangenomen werd en nu gegeerd wordt door talentzoekers’) (Stern (Duits tijdschrift), 17 december 2015) (vrije vertaling uit het Duits en eigen selectie)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.