Het wrede stereotype over de ‘gemiddelde autist’ …

De wijde lucht omvatten - Daniel Tammet

Het wordt allengs duidelijker dat als je autisme hebt, dat noch persoonlijk noch beroepsmatig succes in de weg hoeft te staan. Toch wordt de ‘gemiddelde’ autist ten onrechte nog wijd en zijd beschouwd als ernstig gestoord, antisociaal en uitsluitend geobsedeerd door triviale, onpraktische interesses. Dat is echter een wreed stereotype. Er bestaat niet slechts één enkele vorm van autisme; ieder autistisch persoon is weer anders. De belangrijkste reden waarom dit stereotype voortleeft, is dat autisme geassocieerd wordt met het savantsyndroom, een al even complexe en slecht begrepen neurologische aandoening.

Daniël Tammet, schrijver en (naar eigen zeggen) autistische savant, in De wijde lucht omvatten: een verkenning van de grenzen van het brein (Uitgeverij Epo, 2009) (uitgeput, verkrijgbaar in sommige bibliotheken)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.