‘Mensen met autisme, je pikt ze er moeiteloos uit’

Anders kijken naar autisme

Mensen met autisme zijn een selecte subgroep binnen de menselijke populatie met een eigen karakterstructuur, denktrant en ethische opvattingen. Ze beschikken over opmerkelijke gaven maar die gaan gepaard met een even opmerkelijke problematiek in hun functioneren. Je pikt ze er moeiteloos uit: beetje klungelige motoriek, vlakke gelaatstrekken en opmerkelijk grote, open, onschuldige ogen. Je ziet aan hen dat ze er geen verborgen agenda op nahouden. Er zit geen kwaad in hen en toch trekken ze steeds weer conflicten en problemen aan. Ze lijken soms wel marsmannetjes. Ze zijn alleen niet gearriveerd met een ruimteschip, maar geboren uit een aardse moeder. Ze hebben moeite om hun draai te vinden in een maatschappij waarin ze tegen onzichtbare muren oplopen. En ze hebben de eigenschap de ‘normale’ gemeenschap te confronteren met hun soms wel heel vreemde en willekeurige mores.

Merel Boogaard, vrouw met autisme in Anders kijken naar autisme: comfortabel met een andere manier van zijn (Ankh-Hermes, 2016)

1 Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s