‘Mensen met autisme, je pikt ze er moeiteloos uit’

Anders kijken naar autisme

Mensen met autisme zijn een selecte subgroep binnen de menselijke populatie met een eigen karakterstructuur, denktrant en ethische opvattingen. Ze beschikken over opmerkelijke gaven maar die gaan gepaard met een even opmerkelijke problematiek in hun functioneren. Je pikt ze er moeiteloos uit: beetje klungelige motoriek, vlakke gelaatstrekken en opmerkelijk grote, open, onschuldige ogen. Je ziet aan hen dat ze er geen verborgen agenda op nahouden. Er zit geen kwaad in hen en toch trekken ze steeds weer conflicten en problemen aan. Ze lijken soms wel marsmannetjes. Ze zijn alleen niet gearriveerd met een ruimteschip, maar geboren uit een aardse moeder. Ze hebben moeite om hun draai te vinden in een maatschappij waarin ze tegen onzichtbare muren oplopen. En ze hebben de eigenschap de ‘normale’ gemeenschap te confronteren met hun soms wel heel vreemde en willekeurige mores.

Merel Boogaard, vrouw met autisme in Anders kijken naar autisme: comfortabel met een andere manier van zijn (Ankh-Hermes, 2016)

4 Comments »

 1. Klopt. Staat inderdaad onder ” Boeken Religie, Spiritualiteit & Filosofie Spiritualiteit “. Weer iets geleerd.

  Ik ben inderdaad wat anti- pseudowetenschap maar ik maak er ook geen proselitisme van, iedereen is vrij te geloven in wat zij/hij wilt. Het beperkt helaas soms wel de discussie.

  Like

 2. Dat ik een citaat weergeef, betekent alleen dat ik het citaat de moeite waard vond om te vermelden, meer niet. Ik heb het boek zelf gelezen, en er stond inderdaad een heel stuk over ‘alternatieve’ theorieen. Maar daarover ging het lang niet alleen, en ik laat mijn lezers zelf uitmaken of hen dat al dan niet aanspreekt. Overigens doen ‘klassieke artsen’ ook bedenkelijke uitspraken. Als u het boek te zweverig vind, is dat natuurlijk uw volste recht, maar zelf vond ik dat niet, wel wat anekdotisch. Bij bol.com staat bovendien ‘spiritualiteit’, dus …

  Like

 3. Dit boek zegt niet wat het is. Het is een new-age boek over aura, hogere zelf, bioresonantie etc. De auteur heeft een paranormale praktijk. Adviezen zij bv. geen anticonceptiepil, geen rugprik tijdens bevalling, ‘nadenken’ over vaccinaties, etc.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.