Tistje in Juni 2016 … het overzicht

 Juni 2016
30 JUNI 2016 – ‘Zoals een vis ademt, zo ervaar ik de wereld’

Tessie Regan in Shorts: Stories about Alcohol, Asperger Syndrome and God (Jessica Kingsley Publishers, 2014) over hoe zij de omgeving waarneemt, ervaart en zich aanpast aan die omgeving.

29 JUNI 2016 – 1000 VRAGEN AAN JEZELF #14

Nummer veertien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over de beroemdheid die ik zou kiezen om een dag mee door te brengen. Over wat heel goed gaat bij mij en hoe ik dat voor elkaar krijg. Over mijn droomberoep(en). Verder of ik gemakkelijk om hulp vraag, wat ik maar niet kan weggooien, welke (web)sites ik dagelijks bezoek, of het beste in het leven gratis is (of net niet), of ik wel eens iets heb gestolen, of ik anderen aanvaard zoals ze zijn, en wat ik graag zou hebben mocht ik 1 minuut gratis zou kunnen winkelen.

28 JUNI 2016 – Empowerend bloggen als persoon met autisme … autisme en internet

In het tijdschrift St*rk nr. 18 (Juni 2016), het driemaandelijks servicetijdschrift van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) stond mijn blog in de schijnwerpers in een artikel van Peter Van Dyck onder de titel ‘Het internet verlaagt de drempel’ over de versterkende werking die een blog schrijven kan hebben. Op basis van dit stuk (naar aanleiding van een interview met mezelf) ga ik in deze blog verder, en probeer ik dit te verduidelijken en nuanceren.

26 Juni 2016 – 1000 vragen aan jezelf #13

Nummer dertien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over werk boven liefde verkiezen of andersom, waar ik mijn ouders het meest dankbaar voor ben. Of ik altijd zeg wat ik denk, of ik de televisie wel eens aanzet zonder dat ik kijk. Welk oud verdriet ik met me meedraag. Waar we ons over vijftig jaar over zullen schamen. Of ik snel verliefd wordt. Wat mijn favoriete dag van de week is en welke mijn grootste overwinning tot nu toe is volgens mij.

25 Juni 2016 – Mythes over (mensen met) autisme op de werkvloer … autisme en werk

13 van de meest gangbare mythes die over (mensen met) autisme op vlak van werk, weerlegd of genuanceerd vanuit eigen ervaring. Geïnspireerd door het hoofdstuk over mythes over autisme op de werkvloer in Autism equality in the workplace : removing barriers and challenging discrimination van Janine Booth (Jessica Kingsley Publishers, April 2016).

25 Juni 2016 – Vakantiejob en stage als aanloop naar het werkveld … autisme en studentenarbeid

Wat zijn de sterktes van een vakantiejob en een stage, welke vaardigheden en perspectieven kan het bieden en in welke mate kan het een leerschool zijn voor de latere opstap naar werk? In deze blog vertel ik over mijn ervaringen als jobstudent, met een vakantiebaantje, en wat volgens mij het verschil is met een stage.

24 juni 2016 – 1000 VRAGEN AAN JEZELF #12

Nummer twaalf in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over trots zijn op jezelf, nutteloze talenten, losse eindjes in het leven en al dan niet alcoholische dranken drinken (en welke wel of niet). Over spullen waarvan ik blij wordt, mijn verhouding tot de wolken (in liggende, zittende of wandelende houding), welke woorden ik (volgens mezelf) te vaak zeg. Tot slot ook over waar ik meer tijd zou moeten nemen, en een filosofische vraag, namelijk of mensen van nature goed of slecht zijn.

23 juni 2016 – onderweg met odysseus

Zo moet het vroeger zijn geweest, op bezoek gaan bij iemand in de tijd dat fotoprofielen en videochat nog niet bestonden. In deze blog vertel ik mijn reis naar een stad op bezoek bij iemand met wie ik alleen getelefoneerd en gemaild heb. Met in mijn rugzak het boek Odysseus, maar zonder een omzwerving van twintig jaar.

23 JUNI 2016 – ‘Ik leef toch niet in Afrika?’

Lynn Hart in Ik ben wie ik ben en ik doe wat ik doe: mijn leven met autisme (Purple Submarine, 2016) over de manier waarop haar de diagnose autisme is meegedeeld, en de bewering dat als ze in Afrika had gewoond ze waarschijnlijk geen problemen zou gehad hebben.

22 Juni 2016 – Aan het (interim)werk … Bart, magazijnmedewerker met autisme

‘Aan het werk: een job als springplank’ (Lannoo, 2016) komt onder andere het verhaal van Bart, interimkracht en magazijnmedewerker met autisme aan bod. Bart vertelt hoe hij in aanraking kwam met de interimsector, en hoe hij van vakantiebaantje via werk om studies te betalen naar vast werk probeert te evolueren. In deze blog bespreek ik kort het boek en uitgebreider het verhaal van Bart, met enkele bedenkingen van mezelf op het einde.

21 JUNI 2016 – 1000 VRAGEN AAN JEZELF #11

De elfde in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. In welke mate mijn sterrenbeeld klopt, welke kleur overheerst in mijn kledingkast, of ik alles uit mijn dag haal. Of ik series volg op televisie, waarin ik altijd een kind wil blijven. Of ik een week zonder internet zou kunnen, wie mij het best kent. Wat volgens mij het meest vervelende huishoudelijke klusje is. Of ik al eens erg teleurgesteld ben in mensen, en hoe mijn ideale dag eruit ziet.

20 juni 2016 – “Wanneer eindigt iemands fascinatie voor autisme?”

Wanneer eindigt de fascinatie voor autisme van mijn vrouw die net, na jaren worstelen met psychische problemen, haar diagnose heeft? Dat vraagt Jan, man van L. en lezer van deze blog. Deze fascinatie, vertelt hij, over van alles willen weten over autisme, neemt namelijk een te grote ruimte in beslag in hun relatie. In deze blog probeer ik daar genuanceerd op te antwoorden.

19 Juni 2016 – 1000 vragen aan jezelf #10

De tiende in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over het meest beduimelde boek dat ik heb, of ik vaker ja of nee zeg, of ik wel eens het voorwerp ben van roddel. Daarnaast gaat het over goed kunnen autorijden, wat ik zou doen mocht ik niet meer hoeven te werken, wat er anders had moeten gaan in mijn liefdesleven, hoe een avondje uit er bij voorkeur uit ziet en of Tistje ooit de wet heeft overtreden.

18 Juni 2016 – Van thema tot lezing en nadien … recuperatie en autisme

In deze blog beschrijf ik de weg van het idee van een voordracht rond een bepaald thema (dat te maken heeft met autisme) tot de recuperatie van de voordracht zelf, hoe die in zijn werk gaat en hoelang ze duurt, en hoe mijn partner erbij betrokken is.

16 Juni 2016 – 1000 vragen aan jezelf #9

De negende in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over wat ik zou doen mocht ik lange tijd in de gevangenis, waar ik vroeger blij van werd, in welke kledij ik me mooi voel, wat er op mijn nachtkastje ligt, hoe geduldig ik ben, wie mijn gevallen held(in) is, of er foto’s op mijn gsm staan waarmee iemand me zou kunnen onder druk zetten, hoe ik me oppep na een rotdag en of ik graag mediteer.

15 JUNI 2016 – ‘Wees jezelf’ is het slechtste advies … autisme en oprechtheid

‘Wees jezelf’, is volgens Adam Grant (psycholoog) in The New York Times een van de slechtste adviezen die je kan geven en geenszins na te volgen. Het is tegelijk een van die (ongevraagde) adviezen waarvan ik me afvraag wat ik er mee aan moet. Net zoals ‘doe alsof je thuis bent en ‘verleg je grenzen’. In deze tekst ga ik in op het artikel en ongevraagde adviezen en hoe ik erop zou moeten reageren. Met de nodige oprechtheid, weliswaar, zoals altijd.

13 Juni 2016 – ‘Je moet opnieuw kunnen proberen’

Michael John Carley in Asperger’s From the Inside Out: A Supportive and Pratical Guide for Anyone with Asperger’s Syndrome over het terug opnieuw kunnen beginnen of proberen als persoon met autisme.

13 Juni 2016 – ‘Zou je blog anders zijn mocht je niet onder invloed schrijven?’

Janna stelt me via mail de vraag vraag hoe en wat ik zou schrijven mocht ik niet onder invloed van bepaalde (farmaceutische) medicatie zou schrijven, vanuit de veronderstelling dat ik die zou nemen. Vanuit de veronderstelling dat de farmaceutische medicatie die ik neem werkelijk een invloed zou hebben op wat ik schrijf, probeer ik mij voor te stellen welk effect er zou zijn mocht ik deze medicatie niet meer nemen. Het blijft echter gissen, en bij vermoedens.

12 Juni 2016 – 1000 vragen aan jezelf #7

De zevende in de lange reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over leven na de dood, op wie ik zoal boos ben, het gebruik van het openbaar vervoer, of ik geworden ben wat ik vroeger droomde te worden, wat me verdriet doet, welke eigenschap ik het meest waardeer in mijn lief, wat mijn grootste (hier: belangrijkste) aankoop is geweest, of ik mensen een tweede kans geef en of ik veel vrienden heb. Kortom, alles wat u niet in de roddelbladen kon lezen (wegens volstrekt onbelangrijk), komt u hierna te weten.

12 Juni 2016 – (reageert niet) … autisme en reactie

Het overkomt me regelmatig dat het een of ander, de een of ander, iets of iemand niet reageert. Of toch niet op een manier die ik herken als een onderdeel van het systeem, of van de verwachtingen die ik ervan heb. In deze blog overloop ik de mogelijkheden wat ermee te doen en dat een niet-reactie ook een vorm van reageren kan zijn.

10 Juni 2016 – 1000 vragen aan jezelf #6

Het heeft even geduurd, maar dan toch nummer 6 van de 1000 vragen: met wie ik voor het eerst zoende, wat mijn laatste ontdekking is, of ik een goede slaper ben, welke films ik liever op de bank dan in de bioscoop zie, of kinderen mij leuk vinden, welke sieraden ik dagelijks draag, hoe mild ik ben in mijn oordelen, of ik ban ben in het donker, welke boeken indruk op mij hebben gemaakt, en hoe mijn ideale trouwjurk/pak eruit ziet.

9 Juni 2016 – ‘EN WAT WAREN DE VRAGEN?’ – HET MONDELINGE EXAMEN

Deze tijd van het jaar word ik er af en toe nog wakker van, badend in het zweet, van de examens, vooral dan deze van in het secundair onderwijs. In het hoger onderwijs was het vooral wennen aan de sociale regels. In deze tekst vertel ik over ervaringen met het mondelinge examen.

8 juni 2016 – Die ochtend bij Tistje … een goed gevoel

De zon schijnt. De buitenthermometer geeft 28°c aan. De airco binnen staat op 16°c. Heerlijk koel in huis. Enkele oudere dames hebben zich, in bain de soleil, op het plat dak even verderop genesteld voor een zonnebad. Het leven zoals het is, en intussen ben ik al begonnen aan mijn tijdsschema. Wat ben ik blij dat ik dat schema heb, denk ik vaak. In deze blog een greep uit wat ik deze voormiddag zoals doe. Van sms-permanentie tot huishouden, van boeken afstoffen tot om eten gaan, en denken aan wat er nog zoals op het menu staat.

7 Juni 2016 – ‘Ik ben een aspie, jij bent een echte autist!’

Wat het psychoanalytisch kan betekenen wanneer een jongere met autisme op het scheldwoord ‘autist’ opwerpt dat hij een ‘aspie’ is en de andere “een echte autist”. Uit Verstandelijke beperking en psychoanalyse: echo’s van een verlangen / gered. door Johan De Groef, Rudi Vermote (Garant Uitgevers, 2016)

7 Juni 2016 – Blootvoets geschreven, en danseuse

Schrijven hoeft een mens niet alleen in woorden, het kan ook in beelden, in muziek, met zand of met water, en mogelijks zelfs in zuchten. Op het einde van de dag maak ik op mijn Tumblr-stek een verhaal in beelden. Zonder veel gedoe. In deze blog schrijf ik enkele achterliggende gedachten daarbij.

6 Juni 2016 – Just (b) eat it … eten als wakkere autist

Op school werd ik aangemaand om ‘wakkere burger’ te worden. Of dat zo is, en welke invloed dat heeft op mijn eetgewoontes, probeer ik in deze tekst na te gaan, deels ook een kijkverslag van het VRT-programma ‘Over eten’, dat , juist ja, over eten ging. Mijn voornaamste besluit is dat we best meer tijd nemen om te eten en alle andere activiteiten tijdens het eten even opschorten. Just (b) eat it!

5 Juni 2016 – De tiende man op de foto …

Op onze gebruikelijke zondagse wandeling worden we plots aangeklampt door een jonge vrouw die mij vraagt haar tiende man te zijn. Het is niet meteen duidelijk wat ze met deze onverwachte vraag bedoelt, in deze korte blog schrijf ik erover.

2 Juni 2016 – Over (on)logische empathie, verdriet en massamedia …

Van de vele trucjes die ik leerde om sociaal met anderen om te gaan, is omgaan met het mysterie van de (onlogische) empathie een die nog een tijdje zal blijven meegaan, denk ik. In het boek ‘Look me in the eye’ van de Amerikaanse schrijver met autisme John Elder Robison kom ik een mogelijke verklaring tegen. In deze blog beschrijf ik mijn leeservaring en waarom ik niet vaak niet emotioneel inlevend reageer op rampen of tragische ongevallen en anderen meestal wel.

1 Juni 2016 – Een echt mens: autobiografie van een vrouw met autisme

Leesverslag van ‘Een echt mens: autobiografie van een vrouw met autisme’ van Gunilla Gerland (Uitgeverij Houtekiet, 1996 – 2016)

1 Juni 2016 – Waarom autisme maar één van de verhalen is in mijn leven …

Waarom autisme niet het enige verhaal is dat over mij (als mens met autisme) verteld kan worden. Waarom het eerder logisch is dat ik mijn autisme zelf niet ervaar, mogelijks niet kan ervaren. Welke reis ik heb afgelegd in de omgang met (mijn) autisme. Wat voor mij uiteindelijk het belangrijkste is. Dat leest u in deze blog.

Deze samenvatting kan u ook als pagina raadplegen via het hoofdmenu of via het rolmenu ‘voorbije artikels samengevat’.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.