“Mensen met autisme even divers als anderen”

Anders denken

Meer nog dan schrijven over onderzoek, wil ik vooroordelen wegnemen.  Die zijn er nog.  Met Sheldon Cooper uit de komedieserie ‘The Big Bang Theory’ of Raymond uit de film ‘Rain Man’. Die producties schetsten wel eenzijdige beelden: een briljante excentriekeling of een laag-functionerend persoon. Wat ik wil overbrengen: geen mens met autisme heeft dezelfde problemen of krachten. Ze zijn net zo divers als alle anderen om je heen. Niet allemaal heel slim, niet allemaal heel dom. Toch kom ik nog veel mensen tegen die zo zwart-wit denken. Of bijvoorbeeld menen dat autisme veroorzaakt wordt door vaccinaties – totale onzin natuurlijk. Elke persoon met autisme voldoet inderdaad aan twee dingen: problemen met sociale interacties en het hebben van specifieke interesses dan wel opvallende gedragspatronen. Maar dat laat ruimte voor een enorme variëteit aan mensen. Het zegt niets over de mate waarin die symptomen bij die persoon aanwezig zijn.

Marcia Goddard, klinisch neuropsycholoog, in “Autisten zijn net zo divers als alle anderen”, rond het nieuw verschenen boek “Anders Denken” van Marcia Goddard, een artikel van Dirk Waterval, verschenen in de krant Trouw van 17 september 2016. Een voorproefje kan u lezen via deze link.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.