Voor het te laat is … het begin van 2017

voor-het-te-laat-is-2

Steeds opnieuw begin ik. Ik leef van beginnetjes. Ik besta eruit, ik leef ervan en ik leef ernaar. Of dat laatste probeer ik toch. Nu en dan gooi ik ze samen. Om ze op elkaar te laten inwerken. Waarna er iets uit komt. Een smeltkroes, met hier en daar een rode draad. Zoals het leven zelf. Of toch mijn leven.

Ik weet niet op te houden met beginnen, denk ik, en al heel mijn leven heb ik last met middens. Zo ben ik in het zwembad niet van de rand weg te slaan, ga ik in de filmzaal aan het gangpad zitten, durf niet in het midden van een bos wandelen, en denk er niet aan om in het midden van een weide te staan. Bij de meeste mensen is het andersom. Ze zoeken het midden op, of maken er zich al snel vanaf met een afgewerkt product.

Ach, we hebben nu allemaal onze zwaktes, vertrouwde een kennis me onlangs toe. De ene weet maar niet te beginnen of blijf maar beginnetjes maken. Een ander staat doodsangst uit in het midden en vliegt van het ene uiterste naar het andere. En de rest weet maar van niet ophouden, kan maar niet afronden, afsluiten of loslaten. Of het nu gaat om mensen of ideeën. Mijn kennis leest te veel zelfhulpboeken, vind ik.

Vandaag, de eerste dag van het nieuwe jaar, begon hier zoals elke zondag. Alleen gisterenavond was het anders. Geknal van acht tot twee uur ’s nachts, en daarna om het uur een taxi die stopte met uitgelaten of giechelende klanten die netjes voor de deur werden afgezet. Wij hielden het gezellig alcohol – en drugsvrij. Sommige mensen lijken dat, op geur en geluid op straat afgaand, ruimschoots gecompenseerd te hebben.

Rest alleen nog te beginnen. Het meest logische, lijkt me. Hoewel er nog veel van de weg is in de mist is gehuld is er ook al veel ingevuld. Met beelden, geluiden, geuren die me regelmatig uit mijn slaap houden. Omdat ik ernaar verlang of omdat ze afschuw opwekken. Met afspraken die vorig jaar (2016, weet u nog) gemaakt werden en ‘belangrijke data’ die met regelmaat terugkomen.

Met autisme, uiteraard, met al wat recht en krom is aan mijn lichaam, en met de nodige onrust. Met de heren en dames deskundigen die mijn dossiers bijschrijven. Met administratieve, medische en psychologische verslagen. De ene al beter leesbaar dan de andere. Met mijn blog, en de vragen die eruit voortvloeien, en met ervaringswerk, waar ik naar uit kijk. Met de media ook, die oud en iets minder oud nieuws zullen melden.

Maar er zullen vast ook heel wat mooie momenten zijn. Momenten van geluk, verbazing, vriendschap, liefde. Er zullen zeker ook houvasten zijn. Mensen en plekken waar ik naartoe kan, om te zuchten, te ademen of op verhaal te komen.  En er zal verwondering zijn, over onverwachte mooie beelden, ervaringen en sensaties. Er zal verlangen zijn, dat nu en dan ingelost en dan weer aangewakkerd wordt. Mogelijks zullen er ook aangename en minder aangename verrassingen zijn. Nu en dan ook een verwensing en verwarring tussendoor. Bovenal zal het een jaar zijn zoals alle andere. Waar ik maar beter aan kan beginnen, zeker? Voor het te laat is.

3 Comments »

 1. Van harte een goede start van 2017 gewenst. Jij hebt alleszins je drive gevonden.
  Ik ben die ergens in de loop van 2015 verloren, dus ik heb nog wat werk voor 2017.
  Persoonlijk ga ik niet veel voornemens meer stellen, hoewel ik wel met een aantal projecten in mijn hoofd zit. ‘k Moet er morgen al een aantal stappen voor zetten.

  Like

  • Voor jou ook een goede start gewenst, Geert, en dat je op een of andere manier je dynamiek, je ritme of drive terug mag vinden.
   Als ik een raad mag geven (goed of niet), geef jezelf de tijd ervoor.

   Like

 2. Ik durf niet aan de rand van het pad, langs een rivier.
  Ik ga ook niet aan de rand staan van een afgrond, al is het maar een meter.
  In het midden van een trap, zonder houvast is eng.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.