‘Voor mij is alles in het leven een experiment’ …

img_3674

‘De meeste mensen weten helemaal niet wat autisme precies inhoudt’, vertelt Jennifer , een jonge vrouw met autisme in een interessant interview dat ik las in het tijdschrift Dag Allemaal van 31 januari laatstleden.  Nochtans, zegt ze erbij, denken mensen wel vaak dat ze autisme kennen. 

Je moest eens weten hoeveel moeite ik moet doen om te functioneren, gaat Jennifer verder.  Zodra haar wekker afgaat, begint de radertjes in haar hoofd als een razende te werken om trucs te bedenken om haar autisme te camoufleren. Om zo normaal mogelijk voor te komen. Bij elk gesprek, in iedere situatie vraagt ze zich af hoe ze gepast kan reageren. Niets wat ik doe gaat vanzelf geeft ze toe. Voor mij is alles een experiment. Waardoor ik vrijwel nooit helemaal mezelf kan zijn.

Na een moeilijke jeugd met gescheiden ouders en een moeilijke gezinssituatie heeft ze nu het gevoel dat op eigen benen staat lijkt te lukken. Met ondersteuning van haar woonbegeleiding, benadrukt ze. Ook familie en vrienden helpen haar, bijvoorbeeld met koken. ‘Zelfs met een goeie handleiding weet ik niet hoe ik daaraan moet beginnen’, geeft ze toe.

Jennifer heeft het vooral moeilijk met communiceren. Vandaar dat ik zo hou van een oppervlakkige babbel, zegt ze. Een gesprek dat dieper gaat, frustreert haar al snel. Bovendien neemt ze uitspraken naar eigen zeggen vaak heel letterlijk. Mensen staan er niet bij stil hoe dikwijls ze iets anders zeggen dan ze feitelijk bedoelen. En met dat laatste kan ik het alleen maar volmondig eens zijn.

‘Als ik iets van mijn leven wil maken, moet ik het zelf doen’ van Kathleen Vervoort, journaliste in Dag Allemaal van 31 januari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.