1000 vragen aan jezelf #42


Nummer tweeënveertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over mijn doucherituelen. Over, gesteld voor de keuze fanatiek te zijn met geld, seks, sport, religie of voeding, voor welke van deze ik dan zou kiezen. Over hoe ik zou reageren mocht ik gezegd worden dat een ontroerend gedicht dat ik las geschreven was door software. Over de meest bruikbare kritiek die ik heb ontvangen. Over wie ik het meest recente kaartje heb gestuurd. Over hoe ik een moeilijk mens zou omschrijven. Wanneer ik het laatst in een microfoon heb gepraat. Over wat ik zou aanvullen bij de zin ‘de meeste mensen zijn …’. In welke situaties ik doorgaans geneigd bent te liegen (of liegen te benaderen). En of ik wel eens een middagdutje doe.

421. Wat zijn je doucherituelen?

Voor ik douche doe ik iets ontspannend, om moed te verzamelen. Eenmaal ik me er klaar voor voel, heb ik de gewoonte eerst te kijken of het water uit de kraan nog warm genoeg heeft, of er voldoende zeep en shampoo is, of er nog genoeg wastextiel is, en of het warm genoeg is in de badkamer. Vooraleer ik douche heb ik ook de gewoonte alles klaar te leggen op de juiste plaats, mij te ontkleden en te zorgen dat mijn kleren ergens liggen waar ze niet nat worden. Vervolgens smeer ik mijn gezicht in met dehydraterende crème om douchen minder pijnlijk te maken. Ik wacht een paar minuutjes en doe ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. Daarna stap ik in de douche, bindt een doek rond mijn hoofd, zodat het water niet aan mijn gezicht kan komen. Ik laat het water lopen, zeep mij van top tot teen in (uitgezonderd haren), en spoel dit alles zorgvuldig af. Daarna zeep ik mijn haar in mijn shampoo, laat het enkele ogenblikken indringen, en spoel het vervolgens af. Ik verwijder tot slot de doek van mijn hoofd, smeer nu mijn hele lichaam in met dehydraterende crème, neem een pilletje tegen de jeuk of pijn, en zet het raam van de badkamer open zodat de stoom buiten kan. Ik trek daarna verse kledij aan en ga iets leuks doen als beloning om te douchen.

422. Mocht je de keuze hebben in fanatiek zijn met geld, seks, sport, religie of voeding, wat zou je dan  kiezen?

Het zou me moeilijk liggen om tussen deze te kiezen. Het meest gezonde zou wellicht zijn dat ik fanatiek met sport of voeding zou bezig zijn. Het meest lucratieve zou wellicht bezig zijn met geld of religie. En het meest tot de verbeelding spreekt ongetwijfeld fanatiek met seks bezig zijn. Uiteindelijk zou ik toch fanatiek met sport bezig zijn, denk ik. Dat kan mogelijks wat geld opbrengen, is een soort van religie, vergt gezonde voeding en kan mogelijks ook tot betere seks leiden.

423. hoe zou je reageren mocht je een ontroerend mooi gedicht lezen en nadien verteld worden dat het geschreven is door software?

Als ik het een ontroerend gedicht zou vinden, dat door software zou zijn geschreven, zou ik evenveel waarderen als wanneer het door een mens geschreven zou zijn. Al is het daarom nog niet geschreven voor software, wel door een ploeg programmeurs die een bepaald idee hebben over hoe poëzie gemaakt zou moeten worden, en wat ontroering inhoudt.

424. wat is de meest bruikbare kritiek die je ooit hebt ontvangen?

Dat ik een eigen stijl heb, maar die nog kan bijschaven door me teveel te laten beïnvloeden door de verleiding goedkoop te scoren.

425. aan wie heb je het laatst een kaartje gestuurd?

Dat was in februari aan mijn broer, ter gelegenheid van diens verjaardag.  Het was weliswaar een elektronisch kaartje.

426. hoe zou jij een moeilijk mens omschrijven?

Een moeilijke mens is volgens mij iemand die steeds in onvrede met zichzelf leeft, zich niet gemakkelijk in zijn kaarten laat kijken, en steeds de anderen aanwijst als de oorzaak voor wat er fout gaat in zijn of haar beleving. Het zijn meestal ook dwingende mensen, die wat ik zeg niet serieus nemen en onmogelijke dingen verwachten. Toch is iemand niet moeilijk omdat hij of zij daar zin in heeft. Meestal is zo iemand vooral moeilijk voor zichzelf en tegen iedereen die hem of haar herinnert aan vorige, negatieve ervaringen.

427. wanneer heb je voor het laatst in een microfoon gepraat?

Dat was tijdens het laatste skype-gesprek met mijn autismecoach. Meestal praat ik niet in een microfoon.

428. Hoe zou je de zin ‘de meeste mensen zijn …’ aanvullen?

De meeste mensen zijn volgens mij in de eerste plaats mens, en verder hebben ze elk hun eigen goede of slechte eigenschappen, invloeden en ervaringen die bepalen hoe ze zich tegenover anderen gedragen.

429. in welke situaties ben je doorgaans geneigd te liegen?

In situaties waarin ik moet proberen liegen te benaderen om mezelf of mensen die ik graag heb niet in letterlijk levensbedreigende situaties of moeilijkheden te brengen. Ik zeg ‘liegen benaderen’, want ik vind het erg moeilijk geloofwaardig niet te zeggen hoe het is.

430. doe je soms een middagdutje?

Dat gebeurt, maar ik zet dan wel steeds mijn wekker, om te vermijden dat ik blijf slapen, ’s avonds moeilijkheden zou krijgen om in te slapen of ’s morgens te vroeg zou wakker worden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.