B+E+G+R+I+P is meer dan 600 … #begripvoorautisme

Zes dagen lang schreef ik elke dag op een originele manier rond een letter van het woord B-E-G-R-I en P, een initiatief van de Vlaamse Vereniging Autisme en toonde zo mijn begrip voor mensen met autisme en hun omgeving. Hier stopt de challenge maar begrip loopt natuurlijk door. B+E+G+R+I+P is meer dan 600 woorden in 6 dagen. In deze post zet ik ze niettemin nog eens op een rij.

Het eerste waar ik bij ‘B’ aan dacht, waren Belgische biscuits. Alleen, die bleken intussen al op, en daar past het beeld van een bedenkelijke blik bij. Het werd dus een B in boeken, een mini-bibliotheek, met als thema autisme. Zoals de leeslijst van de VVA of mijn boekenrek. Evengoed had ik kunnen kiezen voor een foto van mijn blog of van mijn broer (zonder autisme). Begrip begint voor mij immers met betrokkenheid bij en bewustwording van leven met autisme. Niet te verwarren met bekendheid, of bemoeizucht. Laten we die laatste twee vooral begraven, en kiezen voor een beter bestaan, met autisme.

Eten, bij de ‘E’, dat vind ik eigenaardig. Eclairs lust ik het liefst, ver boven ander gebak. Voor het andere dat ik eet, mijn ‘eigenaardige’ combinaties, krijg ik vaak onbegrip. Eikes!, klinkt dat in het Vlaams. Terwijl ik er eindeloos van blijf smullen. Geef mij dus maar een eenvoudig eenpansgerecht met alle (on)mogelijke ingrediënten door elkaar. Bovenal ben ik een eerlijke eter en – mens. Als het mij niet smaakt zal je het horen, zien en merken. Onterechte eerbied, daar zal je mij niet op betrappen. Maar ik ben des te enthousiaster als het goed was, of als ik je graag heb.

Grr, mijn (grafisch) geheugen, en dat van mijn apparaten, dat raakt maar nooit gedefragmenteerd. Mijn gedachten, gutsen met een figuurlijke G-kracht, naar alle kanten, leiden tot gevoelens en gedrag die in het beste geval ongewoon, af en toe ongewenst maar steeds goed bedoeld zijn. Ik mag dan een grensgeval, genetisch gewond, of groentje genoemd worden,  ik leef nog steeds met veel goesting, weliswaar met weinig groepsgevoel. Wat ik graag doe, doe ik grondig, al het andere doe ik goedschiks of kwaadschiks, maar steeds goedgemutst en goedgebekt. Met tussendoor een godgeklaagde godslastering en gnuivend om gajes die er gloeiend bij zijn. Genoeg gegeeuwd!

Als het op R aankomt, was ik lange tijd een Chinees. Ook nu nog vormen medeklinkers een uitdaging, maar de R, dat blijft zwoegen. Na veel oefening heb ik die rotzak onder de knie gekregen. Ik ben dan ook opgegroeid met Ranzige Rudy en Rondborstige Roza, en hun kinderen Rinus, René en Rina. Rudy die ratelt: “Ronde radijsjes aan rake prijsjes. Rennen, rakkers, ’t is voor de rappe!”. Terwijl Rosa er eentje rolt en zich naar een reusachtige rommelmarkt rept.  Rinus  dreunt intussen zijn Rosa rosa rosam op als gebeden of als tango uit een grijs verleden.

In geen tijd is het voorbij, dat begrip, zuchten de iezegrims onder u. Toch is die inspirerende facebookchallenge, met de ‘I’, volgens mij alvast beter dan inertie. Zelf ijver ik meer voor inzicht en inclusie, als in welkom, gewild en nodig zijn. Mijn ikigai, mijn raison d’être, blijft immers de intentie om als ik initiatief neem er durven in te springen. Zonder dat het impulsief is, imagebuilding of imponeren wordt. Eerder dan te blijven bij idolaat geblaat over mensen met autisme als it/ict of idiot savant. Of is dat een insult en zou ik mij meer moeten toeleggen op introspectie?

Pas op, professor, pastoor, politicus of paljas, begrip is veel meer dan een patchwork van prachtige of paternalistische principes. Genoeg geploeterd met woorden met b, e, g, r, i op dagen 1 tot 5, op de zesde dag p. Plaats nu voor mijn persoonlijke passies. Die wel eens tot preoccupaties of perseveratie promoveren. Zoals penselen, pizza of pasteitje met appelmoes eten! Eerder dan het te hebben over de rits woorden met een ‘psychi’ of een ‘psycho’ voor. Zoals psychiater, psychotherapeut en psycholoog. Van de publicaties daarover krijg ik namelijk meer een purperen punthoofd of purgatie dan van de praktijken die ik zelf heb ondervonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.