“Er wordt teveel verwacht van ons” … autisme en beeldvorming

Autisme is iets wat je niet ziet. Daardoor ontstaan er vaak misverstanden die kwetsend zijn. Er wordt te veel verwacht van ons, terwijl we net iets rustiger aangepakt moeten worden.

Hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het heb om mijn autisme te aanvaarden. Het duurt nog wel even voor ik het echt een plek gegeven heb, want ik kan het bijvoorbeeld door de vele prikkels niet aan om een rijbewijs te halen, heb het moeilijk om vrienden te maken en heb heel veel rust nodig waardoor ik niet normaal kan werken.

Gelukkig kan ik enkele uren per week als vrijwilliger aan de slag. Ik werk met kleutertjes die veelal ook autisme hebben. Ik ben er als het ware ervaringsdeskundige en er wordt me gezegd dat ik er een meerwaarde ben. Er is niets mooiers dan dat men mij als een volwaardige collega beschouwt. Daarnaast is dansen mijn grote uitlaatklep. Als ik dans, verdwijnt al de rest eventjes.

Hanne Mareels, vrouw met autisme, in Het Laatste Nieuws van 24 juli 2018

2 Comments »

 1. Vaak begint het probleem ook pas na school. School stages zijn nog gratis en dan is alles ok. Maar na school als ze moeten betalen ben je plots te traag en nemen ze je niet aan. De traagheid komt door moe zijn van de stress van autisme. Wat ben je met ophemelen in school als je daarna de harde waarheid van eeuwige verveling hebt. Dan zit je vaak ook nog eens geïsoleerd want contact begint vaak op het werk. En ook financieel voor huisvesting en eten zijn de gevolgen groot. Goed dat dit soort artikels in de krant komen maar in de ideale wereld zou dit onbestaande moeten zijn.

  Like

 2. je kan idd nog steeds tegen je autisme aanlopen. ook hier na 44 jaar autisme en 6 jaar autisme is het nog steeds aanlopen tegen – of beter op – dat waar je anders in bent dan de andere…
  DJU denk ik ook nog steeds als ik me in de ‘normale communicatie’ durf te begeven van het ‘normale’ leven…
  misschien is het zo – op naar de breindiversiteit – als we ‘de andere’ nu eens divers te laten denken…
  misschien is dat de oplossing van de etikettentijd… iedereen ab – normaal –

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.