1000 vragen aan jezelf #74

 1. Waar wil je leven in de toekomst?

  Omdat in de toekomst kijken niet mijn sterkste kant is, blijft dat een moeilijke vraag. Ik zou er ook niet zo van om me zo’n vraag te stellen. Niettemin, het liefst zou ik in de toekomst op een plek willen leven waar er aandacht is voor traagheid, voor elkaars eigenheid en voor leefbaarheid met natuur en cultuur. Al zal ik heel blij zijn als de toekomst mijn verwachtingen een heel klein beetje mag overstijgen in positieve zin.

 2. Wat zou er gebeuren mocht je niets meer doen?

  Het meest logische antwoord op deze vraag is natuurlijk dat ik in dat geval niets meer zou doen. Ook al denk ik dat dit weinig waarschijnlijk is, door mijn actieve aard. De gevolgen daarvan zijn volgens mij moeilijk in te schatten. Misschien zou er niets veranderen. Het hangt er immers van af wat er allemaal onder ‘niets doen’ valt. Zo vind ik dat heel wat mensen ‘niets doen’ (ook al doen ze druk voort), en zij vinden misschien dat ik de godganse dag weinig of niets doe.

 3. Waar blijf je het liefst plakken?

  Als het aankomt op ‘ergens blijven hangen’, dan blijf ik het liefst ‘hangen’ op plaatsen waar er groen, gezellige stilte, comfortabele stoelen of zetels, fijne maar niet te drukke mensen zijn, naast iets om te eten, te drinken, te lezen of naar te kijken of luisteren. Op die plaatsen kan ik wel een tijdje blijven. Dat kan als thuis voelen, of dat kan thuis zijn.

 4. Wat zou je kunnen doen om een klein begin te maken in de richting waar je heen wil?

  Er is heel veel dat ik zou kunnen doen om kleine stapjes te zetten in de richting waar ik heen wil. Een ideaal begin volgens mij is bewust te worden dat ik al veel goede stappen heb gezet, en van wat/wie me daarbij heeft geholpen. Dat is natuurlijk in de veronderstelling dat ik zou weten welke richting ik uit ga. Dat is bij mij bijna nooit het geval.

 5. Welk beroep zou je graag eens voor een week willen proberen?

  Er zijn wel wat beroepen die ik voor een week (of misschien wel langer) graag eens zou uitproberen. Zoals verzorger in een zoo, treinbestuurder, radiopresentator of journalist bij een krant of televisie.

 6. Wat is jouw meest dierbare plekje?

  Mijn dierbaarste plekje bevindt zich in een uitgestrekt natuurreservaat waar weinig mensen komen, en waar zee, strand en grasland elkaar ontmoeten, waar het waait, maar net niet te hard.

 7. Als je alle tijd van de wereld had, wat zou je dan zeker willen doen?

  Als ik alle tijd van de wereld had, zou ik die wellicht meer dan eventjes tot stilstand willen brengen om samen te zijn met mijn liefste. Zodat we alle tijd krijgen om onze eigen traagheid te beleven. Dat zou ook het voordeel hebben dat bezorgdheid om te vroeg, op tijd of te laat te komen, op alle mogelijke manieren, zou kunnen wegebben.

 8. Stel, je kijkt over 20 jaar terug op deze blog, wat zou je dan zien?

  Ook al ben ik niet zo goed in me voorstellen hoe ik binnen twintig jaar zal terugkijken op iets wat nog in uitvoering is, ik denk niet dat ik erop zal terugkijken, omdat het dan waarschijnlijk allang van het internet is. Hoogstwaarschijnlijk zal het internet, en zeker bloggen zoals wij het kennen, al lang niet meer bestaan. Waarschijnlijk zou ik dus niet zoveel meer zien.

 9. Van welke gebeurtenis zou je graag getuige zijn?

  De gebeurtenis waarvan ik graag getuige zou zijn, is het moment van de tiende verjaardag van het einde van de aarde.

 10. Wat is volgens jou de meest zinloze vraag?

  Er zijn heel veel zinloze vragen. Niet toevallig zijn dat ook de vragen die het meest als ‘filosofisch’ worden beschouwd. Ofwel zijn het vragen die een puur wetenschappelijk antwoord nodig hebben, ofwel vragen die niet te beantwoorden zijn, ook al omdat het retorische vragen zijn.. Zoals ‘waarom overkomt mij dit weer’, of ‘wat doe ik hier op aarde’. Zelf vind ik vragen als ‘hoe gaat het met jou’ of ‘hoe was je dag vandaag?’ een van de meest zinloze vragen. Of minstens vragen waar ik geen raad mee weet.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.