10 autismeboeken die ik in 2018 heb gelezen … autisme en boeken

 1. De structuur van Asfalt 

Aangrijpend autobiografisch verhaal over een gezin waarvan eerst de zoon en dan de vader een autismediagnose blijkt te hebben. Dit boek is besproken op deze blog.

 1. Asperger et fière de l’être

Een boek dat mijn nieuwsgierigheid wekte, onder andere door de titel maar ook omdat ik niet zoveel Franstalige boeken van mensen met autisme ken die geschreven zijn vanuit ervaringen met eigen autisme. Niettegenstaande de titel is de auteur niet steeds zo fier op haar autisme, maar evenmin vindt ze het steeds een lijdensweg of de schuld van bijvoorbeeld haar ouders. Verder vertelt de auteur vooral over hoe anderen met haar autisme omgaan en hoe zij haar weg heeft gezocht of zoekt in omgaan met de beperkingen die autisme in haar dagelijks leven stelt.

 1. An Adult with an autism diagnosis

Een mooie en goed leesbare illustratie van de autismebeleving van een volwassene met autisme die technieken en trucjes ontwikkelt om zich in het leven staande te houden, met de nadruk op unieke ervaringen en minder op wetenschappelijk onderbouwde technieken.  Zeker bij het lezen van  het hoofdstuk rond seksualiteit en beleving van intimiteit is het belangrijk dat in het achterhoofd te houden.

 1. Odd Girl out: an autistisc woman in a neurotypical world

De autobiografie van een vrouw die beschrijft hoe ze laat in de volwassenheid de diagnose autisme krijgt en deze handvatten biedt om te verstaan waarom ze is zoals ze is hoe ze verder kan in haar leven. Aangezien ze samen leeft met een echtgenoot zonder autisme, en dit in het boek wordt meegenomen, biedt ‘Odd Girl Out’ ook een beeld hoe het is samen te leven met iemand die heel anders denkt en voelt dan jou.

 1. Op mijn manier: (over)leven met autisme

Ervaringsverhaal van een vrouw met autisme die inzicht geeft in haar leven met autisme maar ook hoop geeft en aangeeft dat groei mogelijk is. Dit boek is besproken op deze blog.

 1. Drinking, drug use and addiction in the autism community

Een boek dat inzicht geeft in een thema dat vaak onderbelicht blijft in boeken rond autisme, maar niet minder sterk aanwezig is bij mensen met autisme dan in de samenleving in het geheel. Het boek focust op de belangrijkste aspecten van verslaving en afhankelijkheid vanuit autistisch denken en leven met autisme.

 1. The Eagle Tree

De veertienjarige autistische jongen March Wong weet alles over bomen, hij is er passioneel en obsessief mee bezig, zelfs nadat hij af en toe flink valt en ondanks de dreiging van de overheid om hem weg te halen bij zijn moeder als ze hem niet kan tegenhouden zich te verwonden. De auteur geeft volgens mij een treffende schets van de autistische logica van zijn hoofdfiguur zonder in stereotypes of clichés te verdrinken. Het boek is bovendien  veelzijdig boeiend en spannend.

 1. Asperger’s Children

In dit veelbesproken boek, geeft Edith Scheffer een beeld van Hans Asperger, een van de autismepioniers, dat niet al te fraai is, namelijk die van psychiater die betrokken is en meegaat in de raciale politiek van Hitler’s Derde Rijk, dus vermoorden van ‘zwakkeren’. In haar boek geeft Scheffer geen gemakkelijk leesbare maar voor mensen die houden van geschiedenis wel erg boeiende uiteenzetting over hoe het zover is gekomen en wat dit concreet betekent voor ons in de 21ste eeuw.  Scheffer schuift geen schuld naar iemand in het bijzonder, maar legt wel de vinger op de wonde.

 1. Vreemde vogel. Mijn leven met Asperger in columns

Vreemde vogel is de aparte titel die de auteur het meest passend vind voor een leven dat ze bij het schrijven van het boek als ‘apart’ betitelt. Het is volgens deze vrouw met autisme het etiket dat ze zichzelf altijd heeft opgeplakt en het meest vriendelijke etiket vind dat anderen haar hebben opgeplakt. Op haar achtentwintigste krijgt ze de diagnose autisme. In dit boek bundelt ze haar columns die aspecten van haar zoektocht, observaties van de wereld rondom haar, en haar leven met autisme beschrijven. Dit is een boek dat gratis verkrijgbaar is.

 1. Voorbij de diagnose: ervaringen van volwassenen met autisme

In dit boek laten de auteurs mensen met autisme aan het woord over de stadia waarin ze als persoon met autisme in terecht kunnen komen. Dat begint met opmerken en ontdekken van anders-zijn, hetzij bij zichzelf, hetzij via uitwisseling met anderen. Dit boek is de moeite waard om te lezen als persoon met autisme maar ook door iedereen die op een of andere manier betrokken is. Dit boek is besproken op deze blog.

+ uiteraard mijn eigen boek: ‘Autistisch gelukkig’ !

1 Comment »

 1. Dag Sam

  Dank je wel om mijn boek ‘ De structuur van Asfalt’ te vermelden bij de 10 boeken die je goed vond.
  Ik wens je een mooi eindejaar en gelukkig 2019. Ik kijk uit naar de berichten op je blog

  Hans Leduc

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.