‘Onwil is nooit het geval. Onmacht wel’ … autisme en onderprikkeling

We kennen ze allemaal. De leerlingen waarvan gezegd wordt: ‘Ach, hij kan het heus wel. Als hij maar eens zou willen’. Of de volwassene die zijn huishouden niet verricht, precies weet hoe het moet, maar de hele dag op de bank zit. En we hebben er allemaal een mening over. Maar wat nou als diegene onderprikkeld is? Als het brein bij een tekort aan prikkels verstek laat gaan?

Onderprikkeling kan leiden tot het niet kunnen overgaan tot actie. En alsof dat probleem nog niet groot genoeg is, kan het gevolg daarvan ook leiden tot ondervraging. Want we kiezen er vaak voor deze persoon niet verder te stimuleren, omdat we denken dat diegene niet wil. Echter, ook hier geldt: onwil is nooit het geval. Onmacht wel.

Barbara De Leeuw in ‘Overprikkeling voorkomen’ (vierde druk, met deel rond onderprikkeling) (SWP, 2017)

3 Comments »

  1. Bij mij hetzelfde.Afwas blijft soms een week staan.Kamp wel met overspanning en uitstelgedrag.Dat laatste komt veel voor bij auti’s.Jammer.Maar ik er was geen hechte band met mijn thuis.Ouders hadden serieus ontwikkelingsprobleem en drankzucht.Een zekere mate van gebrek aan zelfzorg is het gevolg van affectieve verwaarlozing.

    Geliked door 1 persoon

  2. En als je als lezer deze treffende blogpost wilt delen, kun je ook weer overprikkeld raken. ‘Ik ben geen robot’ aanvinken en vervolgens op héél véél plaatjes klikken, waarop een auto staat, vervolgens de etalages en dan nog een paar keer de stoplichten. En de plaatjes worden steeds grofkorreliger ook. Of heb ik net een Game zitten spelen? Vond het wel leuk! Captcha. Echt iets voor auti’s.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.