‘Als ik ergens dacht bij te horen, bleek dat anders te zijn’ … autisme en beeldvorming

Op mijn 26ste wist ik dat ik ADHD had, een jaar daarna ASS. Ik voelde met de diagnose in de eerste plaats een grote opluchting. Ik was al jaren aan het zoeken wat er juist was, ik wist dat er iets niet klopte. Ik voelde ook een erkenning voor mijn strijd. Je denkt eerst dat iedereen het moeilijk heeft met hetzelfde, en dat je gewoon harder je best moet doen. Om erbij te horen bijvoorbeeld. Altijd als ik dacht bij een groepje te horen bleek dat niet zo. Dan hadden ze samen een leuk weekendje samen gehad. Maar ze hadden er niet aangedacht mij uit genodigen. Nu kan ik dat beter plaatsen.

Er is veel veranderd sinds ik het weet. Vooral mijn gevoel en omgaan met frustratie is verbeterd. Ik heb mezelf ook beter leren kennen. Weten waar een probleem vandaan komt, is voor mij ook al de helft van de oplossing. Een truucje om het mezelf gemakkelijker te maken in leven met autisme en adhd, is voorbereiding. Als ik weet dat er een dag is waarbij de planning nogal ‘variabel’ is, dan ga ik in mijn hoofd verschillende scenario’s bedenken en voorbereiden. Dat helpt mij wel. Zoals weten wat ik zal meenemen, de uren van het openbaar vervoer checken. Ik ben daar in mijn achterhoofd altijd wel mee bezig. Wat mij ontspant, wat mij focus kan geven, is het uurtje dansles dat ik volg. Dan denk ik alleen aan het dansen.

Elise Cordaro, blogster bij Mysig, vrouw met autisme en adhd en auteur van ‘Anders gaat ook: hoe ik functioneer met autisme en adhd’,  in het MNM-radioprogramma Generation M van 23 september 2019. Je kan het programma tijdelijk herbeluisteren via RadioPlus (van 20ste tot 56ste minuut, met hippe muziek tussen).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.