10 geldvragen aan Tistje … autisme en geld

Elk weekend verschijnt in de krant De Tijd in de katern ‘Netto’ een rubriek waarin een bekend of minder bekend persoon tien geldvragen voorgeschoteld krijgt. Het is een van de rubrieken die ik graag lees. Daarom leek het mij leuk om deze een keer op Tistje te zetten. Ben je een blogger? Laat je gerust inspireren en neem het stokje over.

  1. Bent u veel met geld bezig? Ik ben er bewust mee bezig en ga het niet uit de weg, zodat het mijn dagelijks leven niet domineert. Ik heb dus niet de luxe er niet mee bezig te hoeven zijn. Het maakt dan ook een belangrijk deel uit van samen leven. Het bepaalt bijvoorbeeld mijn afhankelijkheid van anderen. Het spreekwoord ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’ beïnvloedt ons leven en onze ideeën meer dan velen denken. Ik heb het geluk een opleiding te hebben gevolgd waarin omgaan met geld redelijk centraal stond. Van thuis uit heb ik ook een gezonde interesse in geldzaken en kritisch omgaan met geld meegekregen.
  2. Is geld voor u een drijfveer? Mocht geld een drijfveer zijn voor wat ik doe of laat, dan zou ik deze blog wellicht niet geschreven hebben. Veel belangrijker in mijn leven is of ik tot een win-win kom met anderen, of het iets bijdraagt voor het welzijn van anderen, of ik iets doe waarbij ik het gevoel heb dat het van mij komt, of ik er iets van kan leren en of ik erop kan voortbouwen in mijn leven. Geld is voor mij een van de vormen van waardering, een belangrijke maar zeker niet de belangrijkste vorm. Als ik vrijwilligerswerk doe, kijk ik bijvoorbeeld wel naar de kostenvergoeding die voorzien wordt. Ik hoef lang niet voor alles vergoed te worden, en niet in dezelfde mate, maar ik vind het ook niet kunnen dat er voor vrijwilligers helemaal niets voorzien is aan vergoeding. Dat bevordert alleen liefdadigheid en machtsmisbruik.
  3. Staat u stil bij de financiële gevolgen van veranderingen in uw leven? Aangezien ik veel minder verdien dan de gemiddelde verdiener, moet ik dat wel doen om niet in de problemen te komen. Echt stil staan doe ik niet, want ik heb al een vrij goed overzicht. Sommige veranderingen kan je natuurlijk ook niet voorzien (ongeval, ernstige ziekte) en dan heeft het niet zoveel zin daarover na te denken. Ik ben daar een stuk voor verzekerd, maar daar vertrouw ik niet teveel op.
  4. Bent u een prijsbewuste consument?  Ik vergelijk niet zozeer prijzen maar wel de kosten van de aankoop waarbij prijs maar ook andere factoren (zoals geïnvesteerde tijd, vervoer, verpakking, hoeveelheden op mijn maat, ecologische voetafdruk, …) een rol spelen. Zo kom ik meestal tot heel andere prijzen dan andere mensen.
  5. Welke uitgaven nemen de grootste hap uit uw budget? Dat zijn toch voornamelijk uitgaven voor ondersteuning en medische zaken, gevolgd door huur van mijn woning. Je zou denken dat medische uitgaven voor een groot deel terugbetaald worden maar dat is zeker niet altijd zo.
  6. Waarop bespaart u niet? Op uitgaven die te maken hebben met gezondheid van mijn liefste en mezelf, zoals voeding, mijn bed, de stevigheid van schoenen, een jas die vijf à tien jaar meegaat, iets dat op langere termijn beduidend minder stress bezorgt, een gezamenlijk uitje waar we beiden plezier aan beleven.
  7. Wat is uw grootste ergernis aan geldzaken? De onnodige complexiteit ervan (bv als het gaat om bankzaken), het belang dat er aan gehecht wordt in de media, en de vreemde koppeling van geldzaken aan moreel gedrag.
  8. Waar kunt u geen geld aan uitgeven? Aan gelegenheden, producten of diensten die alleen een ‘sociale’ meerwaarde hebben, zoals op café of restaurant gaan zonder echte aanleiding. Er moet altijd iets meer zijn dan louter consumptie of ‘samen zijn’. Of aan iets kopen (bv een nieuwe smartphone, televisie, …) om mee te zijn met een nieuwe mode terwijl iets anders best nog wel werkt, kortom consumeren om te consumeren. Het duurt wel even vooraleer ik tot een aankoop kom.
  9. Bent u een verzamelaar? Ik ben vooral chaotisch en traag in het verwerken van wat ik tegenkom (en onderscheid maken tussen hoofd – en bijzaken) waardoor het lijkt of ik van alles verzamel, maar ik ben geen verzamelaar. Zodra ik er de kans toe zie, en verwerkt heb wat ik ben tegengekomen, doe ik het zonder veel schroom weg. Je zou kunnen zeggen dat ik mooie herinneringen verzamel, en dat klopt ook, maar of dat een verzameling is zoals hier bedoeld, weet ik niet.
  10. Wat zou u doen mocht u de Lotto winnen? Dan zou ik dat vooral goed proberen te verzwijgen, of niet laten blijken in mijn dagelijks leven, en gewoon verder doen waar ik mee bezig ben. Uit onderzoek naar wat er van Lotto-winnaars wordt, is vooral gebleken dat de ruchtbaarheid die ze eraan geven en hun verandering van levenswijze hen op een of andere manier fataal wordt. Dat ik de Lotto gewonnen zou hebben, zou me zeker niet aanzetten tot weldoenerij, al kan ik dat alleen maar hopen. Het zou misschien wel voor meer relationele spanningen en heel wat stress zorgen. Hoewel de kans tot winnen niet zo erg groot is, krijg ik al het angstzweet als ik er ook maar aan denk wat ik zou doen mocht ik winnen, dus doe ik voor alle zekerheid niet mee met gokspelen zoals de Lotto. Per slot van rekening heb ik al gewonnen in de liefde en het leven.

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.