20 verrassende visies op autistisch leven … autisme en sociale media

Af en toe gebeurt het dat ik een uitspraak op social media, op Facebook of Twitter of Instagram, zie langskomen die ik de moeite waard vind om op te schrijven in een klein notaboekje. Wie ze heeft gezegd, wanneer, waar en zo meer schrijf ik er niet bij. Het inspireert mij zowel in het leven en als bij het schrijven van blogs en andere teksten. Hieronder deel ik twintig van deze uitspraken.

 1. “Een van de grootste uitdagingen die ik zie voor mezelf als autistische volwassene is mijn eigen ruimte en grenzen te bewaken, terwijl de meeste mensen, welk brein ze ook hebben, die zelden respecteren. Ik moet nog elke dag leren hoe ik daar assertiever zou mee moeten omgaan.”
 2. “Als autistische volwassene ben ik op zoek naar een evenwicht tussen mijn behoefte aan voorspelbaarheid en de onvermijdelijke chaos van het leven. Misschien moet ik gewoon een baan als weerman overwegen.”
 3. “Als autistische volwassene ben ik vaak op zoek naar manieren om mijn wereld te ordenen. Maar mijn manier van ordenen helpt in de eerste plaats mezelf, dat moeten mensen en vooral hulpverleners nog snappen. Je kan mijn ordening niet zomaar overzetten op die van mijn vriend Dirk. De manieren waarop autistische mensen orde scheppen in de chaos van het dagelijks leven zijn zo verschillend als maar kan.”
 4. “Het lijkt erop dat de enige keer dat de wereld zich bewust wordt van autisme, is wanneer er een personage met autisme verschijnt in een tv-show of film. Als een autistische persoon vraag ik me af: waarom zijn we zo fascinerend?”
 5. “Het lijkt alsof mensen altijd willen weten hoe mijn brein werkt als autist. Ik kan dat evenmin zeggen als iemand zonder autisme zomaar iets kan zeggen over zijn of haar brein. Als ik dan een antwoord probeer te geven, is dat niet wat mensen lijken te verwachten.”
 6. “Autisme en humor lijken misschien niet meteen samen te gaan, maar als autistische volwassene heb ik geleerd om de humor te vinden in mijn eigen onhandigheid en onbedoelde faux pas.”
 7. “Als autistische volwassene vraag ik me vaak af: ‘Waarom is de wereld niet meer zoals mijn favoriete videogame?’ Af en toe denk ik dat he het leven een stuk gemakkelijker zou zijn als we ons allemaal zouden gedragen als Sims-personages.”
 8. “Het hebben van autisme betekent niet dat we niet in staat zijn om humor en ironie te begrijpen. Sterker nog, soms kunnen we de absurditeit van de wereld om ons heen beter zien dan degenen die denken dat ze ‘normaal’ zijn.”
 9. “Als autistische volwassene vraag ik me af waarom mensen zichzelf zo serieus nemen. Ik vind dat de waarde van humor in ons leven niet hoog genoeg geschat kan worden. Ik heb de voorbije jaren ervaren waarom het belangrijk is om te lachen, zelfs in moeilijke situaties.”
 10. “Een van de grootste misvattingen over autisme is dat we allemaal superkrachten hebben. Als autistische volwassene kan ik je vertellen dat ik geen getallenwonder of geniale wetenschapper ben, maar gewoon een gemiddelde unieke persoon met talenten die er mogen zijn.”
 11. “Mijn hersenen zijn als een draaikolk van informatie. Als autistische volwassene kan ik soms verdrinken in de details, maar soms kan ik ook de schoonheid vinden in het patroon.”
 12. “Als autistische volwassene heb ik geleerd om te leven met de stigmatisering en stereotypering die gepaard gaan met autisme. Ik heb ervaren dat humor voor mij werkt als een coping mechanisme om met de dagelijkse uitdagingen om te gaan.”
 13. “Als je iemand met autisme wilt begrijpen, moet je de wereld eens bekijken vanuit ons perspectief. Maar wees voorbereid: het uitzicht is anders dan je zou verwachten.”
 14. “Mensen vragen me vaak of ik autisme heb. Mijn antwoord? ‘Ja. En als ze mij vragen wat ik het allerliefste wil dan is mijn antwoord: ik wil nu een kant-en-klare oplossing voor alle problemen in de wereld’.”
 15. “Als autistische volwassene heb ik vaak te maken gehad met onbegrip en misvattingen over mijn gedrag. Het hebben van een ‘autistisch vertaalboekje’ heeft mij geholpen om miscommunicatie te voorkomen.”
 16. “Als autistische volwassene heb ik vaak te maken gehad met de druk om mezelf aan te passen aan de wereld om me heen. Daarom vind ik het belangrijk om autistische mensen in staat te stellen hun eigen manier van zijn te ontwikkelen.”
 17. “Als autistische volwassene ben ik vaak gefrustreerd door de manier waarop de wereld is ontworpen voor neurotypische mensen. Nochtans vergt het volgens mij niet zoveel inspanning om de wereld te ontwerpen om deze toegankelijker te maken voor autistische mensen.”
 18. “Autistische mensen worden vaak gezien als ‘anders’, maar ik zie het zo: als iedereen op dezelfde manier zou denken en handelen, dan zouden we toch allemaal allang uitgestorven zijn wegens overbodig?”
 19. “Soms is het moeilijk om te weten wat er van me verwacht wordt in een bepaalde situatie. Ik bedoel, als ik een uitnodiging krijg voor een ‘casual friday’, wat betekent dat niet-formele dan, mijn formele pak uittrekken en in mijn blootje gaan of gewoon mijn das uitdoen?”
 20. “Als autistische volwassene ben ik vaak geobsedeerd door details en feiten. Maar misschien zijn deze details wel belangrijker dan we denken?”