‘Waarom ik mijn autisme geheim hou’ … autisme en samen leven

Bewerkt detail van de cover van ‘Zie mij: (w)onderweg, Spiegelbeelden van autisme’

 

Ik hou mijn autisme ook geheim omdat ik me er een beetje over schaam. Veel mensen weten niet hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze mijn geheim vernemen, ook al kennen ze me op dat moment al lang en goed. Ik vraag me af waarom mensen niet even normaal tegen mij kunnen doen als tegen anderen. Zo ken ik een vrouw wier man en zoon allebei autisme hebben. We waren samen op een feestje en ze zei tegen me: ‘Ga maar naast mijn zoon zitten, dan kunnen jullie het over jullie gelijkenissen hebben.’ Ze bedoelde het misschien niet slecht, maar het kwam toch hard aan. ‘Gelijkenissen?’ vroeg ik me af. Ik was toen al vijfentwintig, hij pas twaalf. ‘Trien’, dacht ik.

‘Cookie’ (vrouw met autisme) in Zie mij: (w)onderweg, spiegelbeelden van autisme (red. Joeri Naänaï), uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag in 2014.

5 Comments »

 1. O zeker. Helemaal mee eens. Vind het zelf jammer dat het gemeld zou moeten worden. Je bent wie je bent. Ik stel me ook niet voor als hoi ik ben Karin en ik heb “niks”. Dat is wat ik bedoel te zeggen. Geheim houden vind ik persoonlijk klinken als een last en dat vind ik zo jammer. Ik zie het ook bij mijn dochter. Hoe prachtig persoon ze ook is de wereld kleurde haar doordat ze “anders” is. En zeg nou zelf. Wat is anders. En wat is normaal!?

  Like

 2. Ik schrijf sinds kort op mijn eigen blog. Verhalen over mijn eigen leven en gezin. Onze dochter heeft autisme, onze zoon ADHD en DCD. Ons leven is absoluut niet standaard en 100% anders, maar we zijn allemaal trots op ons zelf en de ander. @ mijnmoedershart.wordPress.com

  Like

 3. Ik denk dat als je je autisme omarmt ( en niet meer geheim houd ) het op den duur “gewoon” wordt. Door het te verbergen en het pas later te vertellen kunnen mensen het gevoel krijgen dat je je voor jezelf schaamt ( wat echt niet nodig is ). Als je mensen ruimte geeft om zelf een invulling aan iets te geven zoals bv de rede waarom je het verborgen hebt gehouden dan gaan ze ook invullen hoe ze met je om moeten gaan. Dus als je niet wil dat ze zo met je omgaan moet je denk ik proberen om jezelf te laten zien zoals jij wil dat ze met je omgaan. Een van mijn favoriete citaten waar ik vrolijk van word….. “Beloof me dat je altijd zult onthouden dat je moediger bent dan je gelooft, sterker dan je lijkt en slimmer dan je denkt.”

  Like

 4. Het is inderdaad zo dat heel veel mensen denken dat iedereen met autisme hetzelfde is… al vind ik de kloof minder groot dan omgaan met mensen zonder autisme, ongeacht de leeftijd. Maar het was zeker niet aardig van die vrouw om zo’n uitspraak te doen dat er veel gelijkenissen zijn tussen iemand van 12 jaar en 25 jaar.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.