‘Ons hulpmiddel is vooral een andere benadering’ … autisme en beeldvorming

Foto van Joanna Nix-Walkup op Unsplash

 

Veel mensen hebben nog het beeld van mensen met autisme als volledig met zichzelf bezige, zwijgzame types, alleen goed voor een job in een tech bedrijf of iets dergelijk. Waarom kunnen gewone mensen maar niet verstaan dat we eerst en vooral mensen zijn, autistische mensen, mensen met autisme? Het geeft ons een ander beeld op de wereld, dat is alles. We hebben gewoon nood aan een andere benadering.  Net zoals sommige mensen hulpmidddelen nodig hebben om te bewegen, of nood hebben aan een hellende vlakte, een lift, een tolk, hebben wij nood aan uitleg die wij verstaan, en aanvaarding dat we niet dezelfde sociale noden hebben als mensen zonder autisme.

Anna Wilson in ‘A Place for Everything: my mother, autism and me’ (Harper Collins, 2020) over haar moeder die op haar 72ste een diagnose autisme kreeg na een leven van worsteling met sociale situaties en angsten. In het YouTube-filmpje hieronder vertelt ze over het boek en leest ze een passage voor. Het fragment is zelf vertaald.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.