‘Niet alles wat gebeurt heeft te maken met je autisme’ … autisme en relaties

Foto van Natalia Sobolivska op Unsplash

Wanneer een koppel er zich van bewust wordt dat autisme een invloed heeft in hun relatie, duikt vaak de vraag op wat er te maken heeft met persoonlijkheid en wat met autisme.

Niet alles wat gebeurt heeft maken met autisme, en niet alles heeft te maken met de persoonlijkheid van de autistische partner. Weten wat te maken heeft met autisme en wat met iemands persoonlijkheid is voor beide partners verwarrend, maar in de eerste plaats voor de niet-autistische partner. Dat komt omdat iedereen met autisme zeer verschillend is, een eigen unieke persoonlijkheid heeft, een eigen opvoeding, vermengd met wie de partner met autisme nu is, en die bepaalde gedachten en handelingen versterkt hebben. Ook de bindingsstijl speelt een rol in hoe iemand zich relationeel ontwikkelt.

Het valt me dan ook op dat ik telkens terugkom op deze twee uitspraken: Nee, jouw autistische man/vrouw kan dat moeilijk veranderen, je kan dat niet niet verwachten, want hij/zij is niet voor niets autistisch’, en Nee, je kan iets wat je volgens jou niet kan niet zomaar een je autisme toeschrijven, want dat heeft meer te maken met wie je als persoon bent en is dus eenvoudiger aan te passen.

Maxine Aston, gezondheidspsycholoog, in The Autism Couple’s Workbook, Second Edition (Jessica Kingsley Publishers, 2020)

 

3 Comments »

  1. Ik heb ook een partner gehad met autisme ,hij heeft op emotioneel vlak veel geleerd maar ze zijn toch op veel vlakken naïef en een gemakkelijke prooi. Ze voeren handelingen uit vanuit hun hoofd omdat ze denken dat ze dan goed doen voor de ander. Daarin kan je ook mensen met autisme in doen groeien.

    Geliked door 1 persoon

  2. Inderdaad, ook al ken ik zelf meer mensen met autisme die ondanks alles niet willen weten van een verklaring vanuit hun autisme. Vanuit een macho/macha-attitude zeg maar.

    Geliked door 1 persoon

  3. Een moeilijk onderwerp. Autisme bepaalt voor een deel je persoonlijkheid. Het maakt je hoe dan ook tot een uniek persoon. Ook ken ik mensen die zich voor alles wat er in hun leven gebeurt zich verweren met hun autisme of er zich achter verschuilen.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.