‘Bestond autisme voor de 21ste eeuw?’ … autisme en beeldvorming

Foto van Giammarco Boscaro op Unsplash

 

Dat er heel wat goede maar ook heel wat verwarrende informatie rond autisme verschijnt, is waarschijnlijk zacht uitgedrukt. Zeker op websites die even snel opduiken als verdwijnen en gemaakt lijken door robots die lukraak informatie over autisme op het internet oogsten en die zonder verdere context knippen en plakken.

Zo is Laurens, wiens zus onlangs heeft ontdekt dat ze autisme heeft, verrast dat autisme nog niet zo lang is ‘uitgevonden’. Hij mailt me immers deze vraag : ‘Naar het schijnt is autisme, zoals het nu bestaat, pas uitgevonden rond het begin van de 21ste eeuw. Ik vroeg me af hoe het eraan toeging de vorige eeuw?’

Op het eerste gezicht lijkt het antwoord op je vraag, Laurens, het gevolg van een misverstand. Je hebt vermoedelijk een artikel gelezen dat in de twintigste eeuw is geschreven en zomaar is overgenomen. In het artikel stond waarschijnlijk iets als ‘autisme is in deze eeuw voor het eerst vastgesteld’. Met ‘deze eeuw’ heeft hij dan ‘de twintigste eeuw’ bedoeld. Een kort antwoord zou dus kunnen zijn : “Nee, autisme werd niet uitgevonden, niet in deze eeuw en ook niet in een andere. Autisme werd voor het eerst vastgesteld (of beter nog: benoemd) in de twintigste eeuw”. Hoewel dat misschien wat te kort door de bocht kan zijn.

Het hangt er immers ook van af wat je met autisme bedoelt. Of je de beschrijving van autisme, de maatschappelijke term, de classificatie of categorie, de diagnostische term of de groep mensen met autisme zoals ze nu bestaan bedoelt.

Er zijn dus veel antwoorden mogelijk op je vraag, maar meestal is het antwoord ‘ja’. Ja, autisme bestond al voor deze eeuw (en naar het schijnt ook nog veel vroeger). Het was toen niet moeilijker of eenvoudiger om te leven met autisme dan nu, denk ik. De samenleving was dan ook heel anders, en toch in zekere zin ook helemaal hetzelfde.

Hoewel ik ook van de vorige eeuw dateer, en bijna een halve eeuw autisme heb, heb ik slechts een heel klein stukje van de evolutie van autisme tot nu meegemaakt. Hoe het precies zit en zat, lees je ongetwijfeld beter in populair wetenschappelijke informatieve boeken over autisme die vrijwel allen een historisch overzichtje geven.

3 Comments »

 1. Het is mogelijk dat er vroeger minder autisten zijn geweest want autisme is tegenwoordig in meerdere studies gelinkt aan luchtverontreiniging tijdens zwangerschap en in vroege jeugd. Luchtverontreiniging is door de industrialisatie meestal pas een groot probleem geworden. honderden jaren gelden was de lucht schoner uitgezonderd misschien een paar grote steden en door de schonere lucht zou het mogelijk kunnen zijn dat er inderdaad minder autisme voorkwam . Het laatste is hier nog niet over gezegd.
  Zie onder andere
  https://www.scientias.nl/verband-gevonden-tussen-luchtvervuiling-en-autisme/
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181105105414.htm
  https://www.futurity.org/autism-air-pollution-1980482-2/
  https://www.sciencealert.com/particulate-matter-in-air-pollution-raises-autism-risks-in-the-first-few-years
  https://www.healthline.com/health-news/does-air-pollution-increase-autism-risk

  Like

 2. in de Primer Autism Spectrum Disorder van catharine Lord ea staat een mooi diagram vanaf 1469. Zelf vond ik de ets Melancholia van Duerer uit 1514 als illustratie van mijn type Asperger. Ook vond ik het verhaal van ong. 1907 van HG Wells genoemd The valley of the Blind, dat beschrijft hoe een “anders” waarnemend mens zich een vreemde voelt in de “normaal’ ervaren cultuur. Dat zou hij volgens mij ook niet hebben kunnen schrijven als hij die ervaring niet had. Zeer lezenswaardig https://verbodengeschriften.nl/html/het-land-der-blinden.html

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.