Tien hindernissen voor autistische mensen in de samenleving … autisme en samen leven

(c) lay-out van Tistje.com, geïnspireerd door teksten van Pete Wharmby (@commaficionado)

 

1. Telefoongesprekken. Elke situatie waarbij je haast alleen per telefoon informatie kan krijgen maakt het voor een aantal mensen met autisme moeilijk om zich duidelijk te maken. Anders dan vaak gedacht is online niet voor elke autist de oplossing. Sommigen doen hoe meer hoe liever online, anderen voelen zich erdoor geremd. Zeker ingeval van communicatie met de overheid en bedrijven is het belangrijk te voorzien in de keuze tussen meerdere mogelijkheden om bereikbaar te zijn en de keuze aan de klant of burger te laten.

2. Mensenmassa’s en grote groepen. Ze zijn niet altijd te vermijden maar als het even kan komen mensen met autisme liever niet in een grotere groep. Zo kan werken of maaltijd gebruiken in grotere groepen moeilijker verlopen voor sommige autistische mensen. Sommige mensen met autisme ervaren massa’s als traumatiserend of als aanleiding tot hyperventilatie of agorafobie. 

3. Sterk geurende luchtverfrissers en parfums. Ruimtes waarin deze aanwezig zijn, beperken mensen met autisme die er aanwezig moeten zijn. Sterke geuren kunnen intens ongemakkelijke effecten geven, zoals misselijkheid, duizelingen of vormen van migraine.

4. Snel wisselende en veelkleurig licht als het flitst en samen voorkomt met luide muziek kan voor sommige mensen met autisme de omgeving onleefbaar en dus ontoegankelijk maken.

5. Scherts en agressieve bijtende spot. Als dit vaak voorkomt op de werkvloer, ontmoedigt het autisten om er aan de slag te blijven. Het bemoeilijkt volgens sommigen hun zicht op de juiste betekenis van de informatie in de context. Het zou een van de redenen zijn waarom sommige autistische mensen op termijn hun baan moeten verlaten. Het gebeurt echter ook dat mensen met autisme verbaal agressief uit de hoek komen.

6. Strikte ongemakkelijke vereisten op vlak van werkkledij. Soms is dit onvermijdelijk, maar vaak is het ook gewoon onbuigzaamheid van de werkgever. Een aantal mensen met autisme ervaart vaak problemen met stoffen die irriteren of hun concentratie in sociale omgang negatief beïnvloeden. 

7. Invasief storend geluid zoals luide of opvallend stille muziek beperkt de mogelijkheden van bepaalde mensen met autisme in, bijvoorbeeld, kantoorruimtes, wachtzalen of bibliotheken. Dit ‘muzikaal behang’ heeft vaak weinig concreet nut en kan evengoed afgezet worden.

8. Gedwongen sociale omgang. Om het even waar kan je mensen tegenkomen die absoluut sociaal contact met je willen hebben, zoals gekostumeerde gezelschapsheren of dames in amusementsparken. Voor sommige mensen met autisme is dergelijke ongewenste toenadering of ongewild betrokken worden angstaanjagend en stresserend. Daarbij kan het zowel gaan om de onvoorspelbaarheid als verwarring van het kostuum.

9. Verbod van het gebruik van over-ear koptelefoons. Vaak is er geen enkele reden om dit te verbieden, hoewel het toch vaak gebeurt. Er zijn nochtans veel autistische mensen die gehoorbescherming of noise-cancelling koptelefoons nodig hebben om te functioneren en hun taken uit te voeren.

10. Subtiele verwachtingen om hartelijk en vlot te zijn in de omgang ten koste van introverte autistische mensen die sneller uitgeput raken door interactie. Uiteraard zijn er ook mensen met autisme die net heel hartelijk zijn van aard.

Geïnspireerd door teksten van Pete Wharmby (@commaficionado)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.